Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Léto nám tento týden nasolí brutální teploty. Ve středu může být až 38 ve stínu

Kvůli suchu a horku hrozí nově nebezpečí požárů. Celkově se aktuální výstraha meteorologů před požáry týká už 11 regionů, včetně jižní Moravy. Zároveň Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před velmi vysokými teplotami v dalších dnech. Ve středu a ve čtvrtek může být ojediněle až 38 stupňů Celsia.

„Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ze čtvrtka na pátek bude postupovat od západu přes naše území studená fronta," uvedli meteorologové.

V úterý budou nejvyšší odpolední teploty stoupat k 30 až 34 stupňům Celsia. Ve středu a ve čtvrtek bude příliv teplého vzduchu vrcholit. „V odpoledních hodinách předpokládáme teploty nejčastěji mezi 32 až 36 stupni Celsia, v nižších polohách můžeme ojediněle naměřit až 38 stupňů," uvedl ČHMÚ. V pátek očekávají meteorologové v Čechách pokles teplot, na Moravě a ve Slezsku pak předpokládají i v pátek odpolední teploty mezi 30 až 34 stupni Celsia. „Ke zmírnění veder na východě dojde až v sobotu," dodali.

Během horkých dní by lidé měli dodržovat pitný režim, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Kvůli vyššímu riziku požárů by neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky a používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba se řídit případnými místními vyhláškami a zákazy.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky léto, počasí, srpen, maximum, horko, Český hydrometeorologický ústav, požár, stupeň Celsia, Jihomoravský kraj, Východní Evropa, Česko, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto nám tento týden nasolí brutální teploty. Ve středu může být až 38 ve stínu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.