Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Klášter ve Znojmě střídá majitele. K dominikánům se nastěhují premonstráti

Klášter ve Znojmě tři roky nikdo nechtěl koupit, v srpnu se ho nakonec ujal řád premonstrátů z Nové Říše. Ti budovu vedle kostela Nalezení svatého Kříže zrekonstruují a prostory nabídnou lidem. Plánují například menší byty pro mladé rodiny, umělecké ateliéry nebo kavárnu. Nezruší ani kulturní akce, které se v památce tradičně odehrávají.

Klášter v ulici Dolní Česká obýval necelých osm století katolický řád dominikánů, před třemi lety se ale rozhodli budovu prodat. Po domluvě ho v létě odkoupili premonstráti ze zhruba padesát kilometrů vzdálené Nové Říše. „Premonstráti se na nás obrátili se zájmem o areál  ve Znojmě, po sérii nejrůznějších jednání jsme se na prodeji domluvili právě s nimi,“ sdělil převor znojemského dominikánského kláštera Damián Němec.

Duchovní správy sousedního kostela se ale premonstráti neujmou. „Nemáme na to ambice ani personální možnosti. V novoříšské kanonii je nás pouze sedm a spravujeme už farnosti v okolí Znojma a další čtyři v blízkosti Brna,“ popsal opat novoříšského kláštera Marian Rudolf Kosík. Kostel tak nadále zůstane v rukou dominikánů a oba řády spolu budou spolupracovat. 

Důvody premonstrátů ke koupi církevní stavby byly převážně ekonomické. „Lesy, které vlastníme, poničil kůrovec a nemůžeme z nich vydělávat. Postupně zalesňujeme, ale výtěžek z nových lesních porostů budou požívat až budoucí generace. Do té doby musíme být soběstační i z dalších zdrojů, a proto jsme se rozhodli k odkoupení znojemského dominikánského kláštera,“ řekl kněz pověřený ekonomickou správou  Štěpán Jiří Novák.

Před tím, než o klášter premonstráti projevili zájem, uvažovalo nad jeho využitím i město.  Znojemští zastupitelé jednali o možnosti přestěhovat do budovy městský úřad, sloučili by tím pobočky úřadu z Pražské třídy a z náměstí Armády. Kvůli nedostatku místa v duchovní stavbě to ale nebylo možné, navíc by byla kvůli vysokým stropům pro zamýšlené účely energeticky nevýhodná.

Kultura zůstává

V přední budově kláštera má kancelář charita a ordinaci několik lékařů, které premonstráti zachovají. Zadní část zrekonstruují a přemýšlí, jak ji co nejefektivněji využít. Prostrory upraví pro veřejnost. „Nemáme zatím jeden konkrétní záměr, mohou to být například malometrážní byty pro mladé rodiny nebo soběstačné seniory, dětská skupina, školka či ubytovna. Uvažujeme ale i nad kavárnou nebo ateliéry pro umělce,“ vysvětlil Novák.

V klášteře se konají významné společenské události, mimo jiné i znojemské vinobraní. Premonstráti na tradici navážou a pořádání akcí se ujmou. „Jsme rádi, že jsme i letos mohli pro společenský večer o vinobraní využít prostory kláštera, které mají svou nezaměnitelnou atmosféru. S premonstráty se shodujeme v některých vizích ohledně dalšího provozu této církevní stavby, jako je například právě pořádání kulturních a společenských akcí,“ uvedla starostka Znojma Ivana Solařová (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pro Znojmo/Facebook

Štítky Znojmo, klášter, majitel, dominikáni, premonstráti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášter ve Znojmě střídá majitele. K dominikánům se nastěhují premonstráti  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.