Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do historického centra Znojma se letos vrátili hrkači

Historickým centrem Znojma se ve čtvrtek večer opět rozezněly dřevěné hrkačky, neboli řehtačky. Tradici takzvaného velikonočního hrkání obnovili členové dětského folklórního souboru Dyjavánek. Ulicemi prošel průvod dvou desítek dětí, v němž byli děti od tří let i teenageři. Další průvody jsou v plánu i na dnešek.

Podle tradice má hrkání od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty nahradit zvony, které "odlétají do Říma". Původně jde o obřadní pochůzky chlapců, kteří v určitý čas hrkají, k čemuž jim slouží různé dřevěné nástroje od malých řehtaček až po pojízdné hrkající trakářky. Zvyk je stále živý na mnoha místech, především v menších obcích.

„Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a ten s sebou nese také tradice, které už z větších měst vymizely. Právě proto bychom chtěli připomenout jeden ze zvyků,“ uvedl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Průvod zahájili členové Dětského folklórního souboru Dyjavánek u kostela sv. Mikuláše, pokračovali přes náměstí a sousedící ulicí zpět ke kostelu. Dnes mají za sebou hrkači další dva průvody a další bude následovat v 18:00. Poslední den, v okamžiky Velikonoční vigilie na Bílou sobotu, se průvod hrkačů vydá do centra naposledy, a to v 8:00 a ve 12:00.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky ČR, folklor, zajímavosti, Znojmo, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do historického centra Znojma se letos vrátili hrkači  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.