Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Znojmo rozšíří památkovou zónu. Ochranu získají budovy za hradbami

Znojmo bude pod větším dohledem památkářů. Úředníci z ministerstva kultury vyhověli žádosti radnice a rozšířili na území jihomoravského města památkovou zónu. Ochranu získala takzvaná nová část Znojma, která vznikla ve druhé polovině devatenáctého století.

Okresní město na jihu Moravy má od roku 1950 chráněné historické jádro, jež tvoří například rotunda svaté Kateřiny nebo místní hrad. Památkáři střežená lokalita se nyní posune i za hradby města. Konkrétně do části vybudované převážně ve druhé polovině devatenáctého a části dvacátého století. Na území se nachází mnohé architektonické cenné objekty. 

„Prohlášení zóny je především nápravou a vhodnou náplastí na nedávné nejvyšší soudní rozhodnutí, kterým byly čistě z formálních byrokratických důvodů ze státního seznamu památek České republiky vyřazeny četné znojemské architektonické skvosty, například městské divadlo, zástavba Mariánského náměstí, železniční viadukty či Jubilejní park,“ uvedl na sociální síti historik a zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo), který stál u vypracování návrhu pro ministerstvo. 

Po více než roce od zaslání návrhu, dalo ministerstvo návrhu zelenou a vydalo takzvané opatření obecné povahy. Díky němu se pásmo ochrany dostala i do dalších části města. „Hranice s malými odchylkami kopírují ochranné pásmo Městské památkové rezervace Znojmo. Oproti dosavadnímu stavu tedy nedojde k žádnému většímu administrativnímu zatížení občanů – majitelů dotčených nemovitostí. Občané budou při stavebních úpravách na svých nemovitostech v nové památkové zóně moci žádat o státní dotace. To dříve nebylo možné. Ochranné pásmo totiž nutilo majitele k památkářské byrokracii, ale bez jakýchkoli finančních výhod,“ dodal Kacetl. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pro Znojmo

Štítky Znojmo, Památky, Zóna, Architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo rozšíří památkovou zónu. Ochranu získají budovy za hradbami  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.