Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do Znojma zamíří elitní historici. Připomenou Vladislava Jindřicha

Do Znojma se na konci letních prázdnin sjede řada významných českých i zahraničních historiků. Vedení města chystá konferenci, která připomene osobnost Vladislava Jindřicha, což byl mladší bratr krále Přemysla Otakara I. a první moravský markrabě. Letos od jeho úmrtí uplynulo 800 let. Příspěvky přednášejících se tak budou týkat proměny Moravy z knížecí v markrabskou, uvedla mluvčí Znojma Simona Chmelíková.

Konference se uskuteční 31. srpna a 1. září ve spolupráci s Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v opraveném centru Louka v areálu bývalého premonstrátského Louckého kláštera. Jejím cílem je přiblížit polozapomenutého moravského markraběte Vladislava Jindřicha. „Vytvořil předpoklady pro vznik zemské obce a díky své manželce Heilwidě z Trnavy rozvíjel spolupráci se sousedním vévodstvím rakouským. Za jeho panování vznikla na Moravě první města a je dost dobře možné, že i první kroky k založení města Znojma podnikl právě Vladislav Jindřich," uvedl historik a zastupitel Znojma Jiří Kacetl (Pro Znojmo). Odbornou náplň konference zajišťuje s Martinem Wihodou z Masarykovy univerzity, který je zároveň autorem tři roky staré monografie o markraběti a zabývá se raně středověkými dějinami Moravy.

Vladislav Jindřich ze znojemského hradu vládl Moravě první dvě desetiletí 13. století, tedy v době, kdy bylo ještě Znojmo významnějším sídlem než Brno. V roce 1226 povýšil zdejší osídlení vznikající u někdejšího knížecího hradu na královské město král Přemysl Otakar I. Na jižní Moravě se Znojmu dostalo takové výsady jako prvnímu a v témže a následujícím století zažilo velký rozkvět. Samotné osídlení Znojma jako ostrohu nad Dyjí je však ještě výrazně starší než 800 let.

Kromě Kacetla a Wihody vystoupí na konferenci například pražský historik Jan Klápště, brněnský historik Libor Jan, z rakouského St. Pöltenu přijede přednášet Roman Zehetmayer, z Mnichova Philipp Wollmann. Program prvního dne ukončí zádušní mše svatá za Vladislava Jindřicha v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, Historie, konference, Vladislav Jindřich, Morava, Přemysl Otakar I., Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Masarykova univerzita, Nanebevzetí Panny Marie, Louka, Jiří Kacetl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Znojma zamíří elitní historici. Připomenou Vladislava Jindřicha  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.