Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé a turisté ve Znojmě nahází více odpadků do košů

Velkou novinku vyhlíží lidé a návštěvníci druhého největšího města Jihomoravského kraje. Ve Znojmě přibudou přes prázdniny zbrusu nové designové koše, do nichž se vleze až o třetinu více odpadků. Radnice zároveň navýšila počet odpadkáčů v historickém centru.

Do výměny odpadových nádob se pustili ve městě u řeky Dyje už o letních prázdninách. Důvodem je fakt, že současné koše jsou značně opotřebované a malé, kvůli čemuž čas od času dochází k rozfoukávání odpadu po ulicích. V současné době se nachází v centru Znojma města téměř 150 kusů mobiliáře. Nyní se ale počet nádob zvýší o jednu třetinu, a navíc budou nové odpadkáče praktické. 

Nebude se jednat pouze o vizuální změnu, ale také praktickou. Nové koše nabídnou celkovou kapacitu vyšší o více než 33 %. Tento typ košů byl zvolen také s přihlédnutím k problematice vhazování směsného komunálního odpadu od občanů a provozovatelů v přilehlých lokalitách. Hlavně v centru města si někteří pletou odpadkový koš, který má sloužit k uložení drobného odpadu, s nádobou na domovní odpad,“  sdělil starosta Znojma Jakub Malačka (nez.).

Díky obnově z památkové zóny zmizí nevyhovující nádoby, jež mají objem 30 litrů. Do nových košů se vleze ještě o deset litrů více. Současně město chce, aby se sjednotil design odpadkových košů v celém historickém jádru. Nově se v centru města objeví kovové odpadkové černé koše, které lidé znají z nově zrekonstruované ulice Horní Česká. 

Některé odpadkové koše budou navíc vybaveny popelníkem, nebo integrovanou schránkou na sáčky na psí exkrementy. Nádoby jsou konstruovány tak, aby nedocházelo k rozfoukání vhozeného odpadu, neboť disponují zmenšenými vhozy, které však bez problémů umožní odložit drobný odpad,“ dodala mluvčí znojemské radnice Soňa Bystřická.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Město Znojmo

Štítky Znojmo, Odpadky, Koše, Mobiliář, odpad, Jihomoravský kraj, odpadkový koš, Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé a turisté ve Znojmě nahází více odpadků do košů  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.