Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turistická sezona ve Znojmě dohnala předcovidovou

Turistická sezona ve Znojmě měla letos kvůli nepřízni počasí a dražší dopravě pomalejší rozjezd, turistů už ale jezdí stejně jako před pandemií covidu v roce 2019. Znojmo se je snaží zdržet ve městě a okolí déle a nabízí jim program až na pětidenní dovolenou, řekl mluvčí Znojemské Besedy Karel Semotam. Znojmo na rozdíl od řady jiných míst díky úspěšnému marketingu nečelilo v předchozích dvou letech dramatickému propadu počtu turistů. Chybějící hosty ze zahraničí ve velké míře nahradili čeští.

Skupinové výlety do Znojma začaly až v půli června, což bylo proti minulým letům později, kdy k silným měsícům patřil i květen. „Velkou roli sehrála nepřízeň počasí a menší počet školních výletů, které byly na řadách škol zrušené kvůli tomu, že výrazně zdražila doprava," uvedl Semotam. Nejvíc zahraničních turistů v současnosti jezdí z Rakouska, čeští jezdí nejvíce z Jihomoravského kraje a z Vysočiny. Na celé jižní Moravě od začátku covidové pandemie chybějí turisté ze vzdálenějších států, nejvíce jich jezdí ze sousedních zemí.

Letošní turismus podle Semotama ovlivní fakt, že někteří návštěvníci vyrazí o letních prázdninách na dovolenou do míst, která jsou proti minulé sezoně bez restrikcí. „Stále proto rozšiřujeme nabídku turistických atrakcí, jako je například interaktivní výstava Trnkova Zahrada. Snažíme se, aby si zde návštěvník mohl naplánovat program až na pětidenní dovolenou, což se podle plných ubytovacích zařízení daří," uvedl Semotam.

Letošním velkým turistickým lákadlem bude Znojemské historické vinobraní, které se v předchozích dvou letech kvůli covidu nekonalo. Letní program nabídne i řadu dalších kulturních akcí, aby bylo v ulicích stále živo. Jde například o Slavnosti okurek, festival Znojmo žije divadlem nebo hudební festival Šramlfest.

Loni a především předlni Znojmo lákalo turisty na kampaň Znojmo Zadax, která měla oživit turismus v prvním roce pandemie covidu. Projekt spočíval v tom, že turista, který utratil určitý obnos v restauraci nebo v ubytovacím zařízení, dostal podle svého výběru volnou vstupenku na jednu ze znojemských památek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky ČR, turistika, správa, Znojmo, COVID-19, pandemie, Znojemská Beseda, Jihomoravský kraj, Rakousko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezona ve Znojmě dohnala předcovidovou  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.