Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Ve Znojmě proměnili nejstarší část historického kláštera na společenské centrum

Opuštěná a zchátralá byla desítky budova takzvané staré školy ve Znojmě, která se nachází v nejstarší části Louckého kláštera. Nyní po dvouleté rekonstrukci ale prostory prokoukly. Po opravě vzniklo v historickém objektu společenské a vzdělávací centrum, které vyniká architektonickým řešením. 

Kongresový sál, turistické informační centrum nebo specializované prostory pro vzdělání. To vše nově nabízí znojemské Centrum Louka, které má za sebou dva roky trvající rekonstrukci, na níž se podíleli architekti, dělníci i například archeologové. Právě odborníci si připsali při úpravách na konto hned několik cenných nálezů. Stavaři totiž pracovali v nejstarší části někdejšího premonstrátského kláštera, který pochází 13. století. V minulosti musel ustoupit, aby uvolnil místo postupující stavbě monumentální barokní stavbě. 

Tým, který na stavbě pracoval, si zaslouží velký obdiv. Jedná se totiž o středověký objekt v areálu národní kulturní památky Louckého kláštera, kde téměř každý stavební zásah znamenal cenný archeologický nález,“ popsal znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Nové centrum, jehož proměna vyšla na 71 milionů korun, má nově dva vchody přístupné z ulice Loucká. Obnovený historický vstup do objektu se posunul blíže kostelu a slouží jako bezbariérový přístup veřejnosti rovnou do horního patra budovy, kde vzniklo nové turistické informační centrum i velký sál. Zachovaný zůstal i původní vstup do staré školy, odkud přízemí budovy. Tam najdou návštěvníci dvě školní učebny, které dělníci přestavěli na workshopové dílny. V přízemí budovy je pro změnu rekonstruovaný středověký sklep původního kláštera, kam město umístí lapidárium s expozicí o stavebním vývoji kláštera. Největší dominantou nové je především prostorný sál.

Multifunkční konferenční sál v horním patře je s kapacitou 180 osob v současnosti největším společenským sálem ve vlastnictví města Znojma. Nabízí prostor a vybavení pro nejrůznější semináře, přednášky, výstavy a setkávání. Bude však k dispozici i k pronájmu pro soukromé události, jako jsou svatby, oslavy a jiné,“ uvedla Soňa Bystřická ze znojemské radnice. 

Prostory se zpřístupní také turistům místním. „Centrum Louka dalším provozem doplní nabídku nejen pro přijíždějící turisty, ale hlavně pro místní. Kromě kompletních služeb informačního centra, které dosud v jižní části města citelně chybělo, jsme se zaměřili na nový prohlídkový okruh kláštera. Ten prozradí nejrůznější zajímavosti o Louckém klášteře, a také o významném kostele Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava, který je v těsné blízkosti staré školy,“ sdělil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, rekonstrukce, klášter, Turismus, Loucký klášter, turistické centrum, svatý Václav, Nanebevzetí Panny Marie, ČSSD, Znojemská Beseda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě proměnili nejstarší část historického kláštera na společenské centrum  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.