Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hrušovanský zámek se blíží záchraně, letos dostane novou střechu i krovy

V Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku se chystají na druhou etapu oprav střechy, krovu a stropů na zámku za 4,5 milionu korun, první se postupně dokončuje. Práce by chtěla mít obec hotové letos, čímž by skončila záchranná část. V předchozích letech se podařilo zdevastovaný zámek staticky zajistit, řekla starostka Eliška Volná (KSČM).

V dalších letech už by se mohly začít rekonstruovat místnosti, aby se na zámek mohla v budoucnu přesunout základní umělecká škola. Co nejdřív by chtělo město v zámku také natáhnout potřebné inženýrské sítě, které jsou potřeba k pokračování oprav a rekonstrukcí.

Barokní zámek ze 17. století koupilo v roce 2000 město v dezolátním stavu. V tom ho zanechalo působení komunistů před rokem 1989, kteří jej využívali pro pohraničníky, pro činnost státního statku a později pro strojní traktorovou stanici. Až v roce 2017 město připravilo plán postupné rekonstrukce, která vyjde na vyšší desítky milionů korun. „Zatím se nám nedařilo sehnat větší dotace, které by práce urychlily. Alespoň nám každoročně pomáhá kraj a také památkáři. Snažíme se i nyní, abychom získali z dotací více peněz,“ řekla Volná. Pro kasu města s 3500 obyvateli je oprava zámku náročným projektem.

Umělecká škola bude v zámku díky tomu, že si ji tam přáli obyvatelé města v anketě, která se uskutečnila před třemi lety. „Škola by měla celé patro. Zámek by díky našim dětem žil a ty by získali k památce vztah. Nyní je škola v jedné z městských budov, která už není dostačující, bude potřeba opravit a hlavně jí chybí taneční sál. Na zámku by tento problém odpadl,“ řekla Volná. U dnešní školy se i obtížně parkuje, což by se přesunem na zámek také vyřešilo.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Hrušovany, oprava, zámek, Památka, Hrušovany nad Jevišovkou, KSČM, okres Znojmo, krov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrušovanský zámek se blíží záchraně, letos dostane novou střechu i krovy  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.