Počasí dnes32 °C, zítra27 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Po rozsáhlé rekonstrukci a s novým návštěvnickým okruhem. Uherčický zámek vyhlíží novou sezonu

Letošní příprava na blížící se turistickou sezonu je na zámku v Uherčicích na Znojemsku o něco náročnější než v předchozích letech. Po rozsáhlé rekonstrukci se pro návštěvníky v dubnu otevře nová trasa v severním křídle zámku. K běžné přípravě a úklidu tak přibyly ještě práce s instalací vybavení do nově zpřístupněných místností, řekla kastelánka zámku Alena Lysá.

„Po třech letech rekonstrukcí přichází ta nejkrásnější část, tedy instalace vybavení do nově rekonstruovaných místností, aby z nich mohla vzniknout nová prohlídková trasa," poznamenala Lysá. Správa zámku začala hledat mobiliář hned po zahájení opravy, přivážela ho z celé České republiky. "Fond se podařilo zcelit a deponovat zpět do Uherčic. Jde zejména o obrazovou výzdobu, nábytku se tolik nedochovalo. Ty kusy nábytku, které se dochovaly, prošly restaurátorskou dílnou a návštěvníci je uvidí na prohlídkové trase,“ dodala kastelánka.

Jedním z původních kousků je čalouněná sedací souprava, která se stane součástí salonku, dalším je psací stůl. Části vybavení má zámek také zapůjčené z depozitářů jiných památek spravovaných Národním památkovým ústavem. „Máme tu například vybavení ložnice a bohatě vykládanou komodu se spoustou tajných přihrádek a šuplíků, které byla původně v depozitáři vranovského zámku," podotkla Lysá.

Připravené už je také vybavení banketního sálu včetně koncertního křídla. Spolu s instalací nové trasy v zámku pokračují obvyklé přípravy na začátek sezony a pravidelný úklid. Jen umývání oken musí počkat na teplejší počasí. Připravit bude potřeba i pokladny a zajistit zásobu suvenýrů pro návštěvníky.

Stavební a restaurátorské práce sice v nově otevíraném křídle skončily už na podzim, ale vybavení nové trasy tehdy být nainstalováno nemohlo. „Po celý rok probíhaly v prostorách takzvané mokré stavební procesy a budova musela přes zimu vysychat. Vybavení by jinak mohlo zplesnivět,“ vysvětlila kastelánka. Restaurátoři zámek zatím neopustili. Pracují na obnově štukové výzdoby v dalších místnostech, které by se pro návštěvníky mohly otevřít za dva roky.

Zámek vznikl na konci 15. století na místě původní gotické tvrze. V polovině 16. století byl přestavěn do renesanční podoby, která se dodnes dochovala ve východní části areálu. V 17. století změnili noví majitelé Berchtoldové interiéry zámku ve stylu baroka, v dalších stoletích následovaly klasicistní úpravy. Banketní sál v severním křídle byl zbudován v 19. století přestavbou bývalého vězení a příruční sýpky. K zámku přiléhá francouzský a anglický park s umělou zříceninou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Uherčice

Štítky zámek, Turistika, Výlet, rekonstrukce, instalace, Uherčice, okres Znojmo, nábytek, Lysá (Šumava), Česko, Národní památkový ústav, úklid

Po rozsáhlé rekonstrukci a s novým návštěvnickým okruhem. Uherčický zámek vyhlíží novou sezonu  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.