Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Znojemská věznice slaví pětadvacáté narozeniny a chystá rozšíření. Kapacitně nestačí

Znojemská věznice se stále potýká s přeplněností. Její kapacita je 156 vězňů, v současnosti je odsouzených ve věznici zhruba o tři desítky více. Chystá proto stavbu nové budovy. Dlouhodobě se ale daří vězně zaměstnávat, kdy zaměstnanost je nyní kolem 80 procent. Informovala o tom mluvčí věznice Ludmila Lenikusová. Zařízení před 25 lety zahájilo svoji činnost jako pobočka Vazební věznice Brno.

Věznice slouží pro výkon trestu odnětí svobody s ostrahou, má oddělení se středním a vysokým stupněm zabezpečení. Aktuální kapacita je podle mluvčí 156 vězňů s dodržením ubytovací kapacity čtyři metry čtvereční na osobu. Věznice je ale dlouhodobě přeplněná, nyní je v ní 184 odsouzených. Před časem mluvčí informovala o tom, že věznice chystá rozšiřování, v plánu je stavba nové budovy. Kapacita věznice se díky tomu zvýší asi o šest desítek míst pro odsouzené. Podle mluvčí probíhá stavební řízení. Jiné investiční akce se podle Lenikusové nechystají.

Prioritou věznice je dlouhodobě zaměstnávání odsouzených. "Zaměstnanost odsouzených osob je k dnešnímu dni 80 procent. V současné době zaměstnává odsouzené 12 subjektů na okrese Znojmo a další odsouzení jsou pracovně zařazení na vnitřních pracovištích věznice," uvedla mluvčí. Doplnila, že zájem firem dlouhodobě převyšuje možnosti zaměstnávat větší počet vhodných vězněných lidí. Odsouzení vykonávají pomocné práce v zemědělství a stavebnictví, úklidové práce či pomocné práce ve skladech, při třídění sběrných surovin nebo při manipulaci v dřevovýrobě.

První zmínka o znojemské věznici je už z roku 1853, kdy byl ministerským nařízením zřízen krajský a okresní soud. Po druhé světové válce přestala věznice sloužit svému původnímu účelu a až do začátku devadesátých let ji využívali pohraničníci jako středisko pro výuku kuchařů. Práce na obnově věznice začaly ve druhé polovině roku 1994, rekonstrukce za 260 milionů korun skončila o dva roky později. Věznice zahájila činnost 11. února 1997 jako pobočka Vazební věznice Brno. Samostatná je od 1. ledna 1998.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vězeňská služba

Štítky Znojmo, Vězení, Kapacita, Vězeňská služba, Statistika, Brno, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemská věznice slaví pětadvacáté narozeniny a chystá rozšíření. Kapacitně nestačí  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.