Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno jako špatný příklad. Znojmo bude provozovat elektrokoloběžky po svém

Lidé a turisté ve Znojmě se nově svezou sdílenými elektrickými koloběžkami. První vozítka se objevila v ulicích začátkem září. Místní radnice požaduje po provozovateli služby, aby dodržoval přísná pravidla pro odkládání dopravního prostředku. Panuje totiž obava, že se koloběžky budou ledabyle povalovat po městě.

Sdílené dopravní prostředky fungují v současné době v desítkách českých a moravských měst. Ve Znojmě si od zavedení služby, jíž má na starost společnost Yoyoway, slibují, že se pro veřejnost zvýší nabídka ekologické dopravy. Zároveň je úřad na pozoru, protože zvláště samovolné odkládání vozítka ve veřejném prostoru budí velké vášně, kterým se chce vyhnout.

Nemůžeme provozovateli podnikání zakázat, ale můžeme jej omezit. Nelíbí se mi, jak služba funguje například v Brně nebo jiných českých městech, kde jsou koloběžky různě rozházené v ulicích. S provozovatelem jsme se proto dohodli, že necháme nyní doběhnout neregulovaný stav zhruba do října, abychom věděli, kde uživatelé koloběžky odstavují a kudy jezdí. Poté chceme koloběžkám vytyčíme území, podobně jako autům či motocyklům, kde budou parkovat,“ vysvětlil Drbně starosta Znojma Jakub Malačka (nez.).

V centru se pojede pomalu

Podle šéfa znojemské je na stole například systém, který se používá ve státech západní Evropy. Uživateli přístroj umožňuje ukončit jízdu teprve v případě, že jej odloží do přesně vymezeného území. Dokud tak neučiní, strhávají se mu peníze. Chystají se i další opatření. Například snížení rychlosti v centru města

Maximální rychlost koloběžky je 25 km/h, v městské památkové rezervaci se rychlost automaticky sníží na 15 km/h. Při vjezdu do ulice Obroková dojde k vypnutí motoru koloběžky, jelikož je zde průjezd zakázán. Pokud jezdec vjede mimo vymezenou zónu, koloběžka zastaví a nepůjde uzamknout,“ popsala mluvčí znojemské radnice Karolína Janečková.

Podle zájmu přibudou další

Koloběžku si může zapůjčit každý starší 18 let. Zájemci postačí mít staženou mobilní aplikaci Bird, která je volně dostupná na App Store i Google Play. Odemknutí vozítka je zdarma. Jedna minuta jízdy činí 5 korun. V současné době je k dispozici 22 elektrických koloběžek, které firma postupně rozmístila ve vybraných lokalitách. Podle zájmu by byl jejich počet mohl příští rok ještě narůst až na 70 kusů. „Nejdříve budeme zjišťovat zájem ze strany veřejnosti a také lokality, kde budou nejvíce využívány,“ dodal místostarosta Lukáš David (STAN).

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Znojmo, Brno, Koloběžky, Sdílená doprava, Starostové a nezávislí, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno jako špatný příklad. Znojmo bude provozovat elektrokoloběžky po svém  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.