Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravská města ruší tradiční vinobraní

Milovníci vína smutní. Tradiční Znojemské historické vinobraní, na které pravidelně přijíždí desetitisíce lidí z celé republiky, se také letos neuskuteční. Totožné rozhodnutí udělali také organizátoři ve Valticích. Naopak v Mikulově se pořadatelství pro letošní ročník nevzdali a slavnosti uspořádají.

Ve Znojmě přesunou akci na příští rok. Letos se mělo vinobraní konat ve dnech od 10. do 12. září. „Doufali jsme, že díky příznivější situaci v souvislosti s pandemií budeme znát také výhled na září. Podle predikcí a stávajících podmínek se ale ani na podzim nevyhneme sektorování kulturních akcí a možná i jiných přísnějších podmínek. To je pro nás nemyslitelnou překážkou, kterou nemůžeme organizačně dodržet. Mrzí nás to, ale i letos Znojemské historické vinobraní neproběhne,“ sdělil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Podle organizátorů lze zakoupené vstupenky buď vrátit, nebo je využít v příštím ročníku. I přes zrušení slavností chtějí vinaři návštěvníky do jihomoravského město nalákat. V plánu jsou například vinařské zájezdy. „Už teď připravujeme s vinaři program, kdy budeme zvát nejen do Znojma, ale i do přilehlých vinařských obcí. Takovým způsobem jsme schopni rozptýlit návštěvníky tak, abychom dodrželi opatření,“ dodal Koudela.

Vinobraní zrušili z důvodu přetrvávajících vládních opatření pro pořádání venkovních akcí také ve Valticích. Vedení města o tom rozhodlo už v květnu. „Tak obrovská akce se musí plánovat dlouhou dobu dopředu. Není možné ji naplánovat za týden nebo za měsíc. Stále se nevědělo, jestli budeme moct venkovní akce pořádat, a proto radní rozhodli takto,“ vysvětlila Bohdana Rytířová z turistického informačního centra

Pálavské vinobraní bude

Připravuje se naopak Pálavské vinobraní v Mikulově. „Všichni účinkující nám letos vyšli vstříc a můžeme do poslední chvíle vyčkávat, zda akce bude. Jsme schopni ji uskutečnit na konci srpna, když vláda rozhodne, že tento typ akcí se může konat,“ sdělil Dominik Ryšánek za pořadatele. Na rušení je podle něj ještě brzy. Organizátoři by o tom uvažovali až v momentě, kdy bude jasné, že aktuální vládní opatření neumožní zorganizovat akci v plném rozsahu.

Zájem ze strany návštěvníků je spíše vyšší než v předcházejících letech, lze pozorovat, že kulturní akce lidem chybí. Bylo by proto nefér, kdyby získali poloviční akci. Prozatím však věříme, že se vinobraní uskuteční, letošní epidemická situace je mnohem příznivější než v loňském roce,“ řekl Ryšánek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Vinobraní, Znojmo, Víno, Omezení, Covid, Mikulov, Valtice, Znojemská Beseda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská města ruší tradiční vinobraní  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.