Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Botanici našli v Podyjí vzácnou orchidej. Spatřili ji poprvé po nejméně 70 letech

Nejméně sedmdesát let ji na Znojemsku nikdo neviděl. Nyní na ní botanici měli štěstí během floristického kurzu. Nápadnou orchidej jazýček jadranský našli nedaleko Hnanic v první polovině července. Odborníkům se během akce také podařilo potvrdit výskyt nebo objevit nové lokality řady dalších vzácných druhů.

Jazýček jadranský je až 60 centimetrů vysoká orchidej. Líbí se ji na teplých, ale polostinných místech, jako jsou například rozvolněné lesostepi, světlá místa listnatých lesů nebo jejich okrajů. V době kvetení, na přelomu června a července, je nápadná svojí okolo půl metru vysokou lodyhou. Ta je porostla řídkým květenstvím složeným z vícebarevných, neobvykle tvarovaných květů. V Česku roste už jen velmi vzácně.

Poslední zmínka z 50. let

Přímo v Podyjí tuto nápadnou orchidej odborníci uvádějí ve svých knihách z první poloviny 20. století. Naposledy Vratislav Drlík ve své Květeně Znojemska z počátku padesátých let. „Jazýček v této knize ale charakterizuje jako vzácný a pro svůj herbář již ani nesebral dokladovou položku. Od té doby o jeho výskytu na Znojemsku nejsou žádné zprávy. Botanici po něm na příhodných lokalitách marně pátrají od vzniku národního parku. Letos se ho ale podařilo objevit poprvé,“ říká botanička Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

Vzácné druhy v Podyjí

Objev se odborníkům podařil v rámci floristického kurzu České botanické společnosti. Na Znojemsku se ho letos zúčastnilo na 150 lidí a devět ze zhruba padesátky jeho tras vedlo přímo do národního parku. „Botanikům se tak mimo jiné podařilo potvrdit výskyt řady vzácných druhů, jako je například vítod hořký, kýchavice černá, jarva žilnatá nebo pryšec hranatý. Mnohé druhy byly pak nalezeny na nových lokalitách. K těm patří třeba kosatec různobarvý, hlaváč šedavý nebo třemdava bílá,“ dodává Reiterová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Luděk Čech / NP Podyjí | Zdroj s použitím TZ

Štítky orchidejíček jadranský, np podyjí, botanici, vstavačovité, Národní park Podyjí, okres Znojmo, Hnanice, Česko, Česká botanická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanici našli v Podyjí vzácnou orchidej. Spatřili ji poprvé po nejméně 70 letech  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.