Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z Vyškova zmizí zemědělská továrna. Nahradí ji byty a obchody

Vyškované získají nové místo pro odpočinek, bydlení i nakupování. Lesopark s obytnou zónou a obchody nahradí zchátralé zemědělské areály, které koncem roku ukončí provoz. Plánům nahrává uzavření železniční vlečky a modernizace trati mezi Brnem a Přerovem.

Ve Vyškově na konci letošního roku uzavřou továrnu na zpracování obilí a železniční vlečku, která podnik zásobovala. Zástupci města proto plánují, jak území co nejlépe využít. „Zajistíme demolici stávajících objektů, terénní úpravy a následně pro obyvatele vybudujeme novou zónu. Blízko centra vznikne lesopark. Výhledově v lokalitě počítáme také s bytovými domy, obchodní zónou a další občanskou vybaveností,“ sdělil místostarosta Vyškova Karel Goldemund (VY).

Protože se zánikem fabriky v místě přestanou jezdit i traktory a další zemědělské stroje, zasadí pracovníci také čtyřsetmetrovou platanovou alej.  V sedmatřicet metrů širokém bulváru nebude chybět ani cyklostezka nebo chodníky. „Nutná je také výstavba komunikace, aby objekty, které v budoucnu zamýšlíme, měly přístup k zásobování. Počítáme ale s omezením rychlosti a zpomalovacími prahy,“ dodal Goldemund.

FOTO: Město Vyškov/Facebook

Pozemky, na nichž bývalé zemědělské budovy stojí, odkoupila firma, jež s městem spolupracuje. „Bez soukromého investora bychom projekt nezvládli dokončit, nemohli bychom uvolnit tolik peněz na koupi areálu. Prostředky budeme potřebovat na řadu doprovodných investic pro rozvoj města,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje a strategického plánování Dušan Jakoubek.

Zástupci radnice od začátku počítají také s dotační podporou. „Podat žádost o peníze na úpravu celého území, kterému dominují železobetonová sila a věže, hodláme příští rok v lednu,“ upřesnil Jakoubek. Podle něj se jedná o největší záměr města, který je vyvolaný blížící se modernizací a zdvoukolejněním vlakové trati mezi Brnem a Přerovem. Do dvou let architekti vypracují plán a poté dělníci zahájí stavbu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov/Facebook

Štítky Vyškov, lesopark, park, alej, byty, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Vyškova zmizí zemědělská továrna. Nahradí ji byty a obchody  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.