Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyškovská synagoga vyhlíží lepší časy. Památku si berou do parády restaurátoři

Budova bývalé synagogy ve Vyškově, která je dominantou místního Masarykova náměstí, čeká další krok na cestě k potřebné rekonstrukci. Po opravě střechy si vezmou na starost objekt restaurátoři. Postarají se o obnovu uměleckých prvků či výmalbu interiéru.

Synagoga ve Vyškove patří mezi hlavní pamětihodnosti okresního města. V posledních letech ale novorománská stavba z devatenáctého století skomírala. Radnice neměla peníze na nákladnou opravu. Nakonec pomohlo rozhodnutí státu zapsal synagogu přes třemi lety na seznam kulturních památek. Právě rozhodnutí ministerstva kultury přinesla církevnímu stánku záchranu, respektive finanční injekci z dotačních programů, což umožnilo postupnou obnovu. 

„Po opravě stropu v interiéru, krovu a výměně střešní krytiny jsme mohli přistoupit k restaurování výmalby na stěnách. V souvislosti s opravou stropu proběhl průzkum nátěrových a omítkových vrstev, který sice neodhalil žádnou dekorativní výmalbu na stropě, avšak prokázal, že na stěnách se dříve nacházela. Potvrdila to také historická fotografie nalezená v archivu Národního památkového ústavu,“ popsal referent pro památkovou péči městského úřadu Petr Bařinka.

Stříhat pásku chtějí ve Vyškově do roku 2024. Záležet ale bude na tom, kdy a kolik peněz město na rekonstrukci získá. Nyní se očekává zahájení další fáze restaurátorských prací. První stěnu už mají dělníci za sebou. „Loňská první etapa obnášela pouze přípravu povrchu pro restaurování výmalby na jedné ze stěn interiéru. Teprve druhá letošní etapa zahrnuje kromě přípravy povrchu pro obnovu na dalších plochách také již samotné restaurování, a to na stěně směrem k sousednímu objektu,“ uvedl místostarosta Vyškova Josef Kachlík (STAN).

Po dokončení prací hodlá radnice více objekt zpřístupnit veřejnosti. Lidé měli možnost vidět naživo aktuální stav památky při dnech památek nebo různých kulturních setkáních. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Synagoga, Památka, Oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškovská synagoga vyhlíží lepší časy. Památka si berou do parády restaurátoři  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.