Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Slavkově opravili hrobku s ostatky zámeckých pánů

Majitelé slavkovského panství mají nové místo k věčnému odpočinku. Vedení města nechalo opravit hrobku, ve které jsou uložené rakve s jejich ostatky. Místo bylo podle vedení obce v nevyhovujícím stavu, nedůstojné a nešetrné k ležícím rakvím.

Hrobka, kterou opravili dělníci ve Slavkově u Brna, slouží rodu Kouniců. Prostory pod kaplí sv. Jana Křtitele byly vlhké, špatně se odvětrávaly a padala tam omítka. Proto se město ve spolupráci se slavkovskou farností a ministerstvem kultury rozhodlo, že hrobku zrekonstruuje.

Samotným opravám předcházelo přemístění sedmi rakví s ostatky zámeckých pánů. „Rakve po dobu rekonstrukce, která trvala tři týdny, zůstaly v kapli nad hrobkou,“ sdělil slavkovský starosta Michal Boudný (ČSSD). Manipulovat se muselo také se vzácnou rakví s mumifikovaným tělem nejslavnějšího Kounice Václava Antonína.

Následně pracovníci ve hřbitovní hrobce opravili omítky a elektroinstalaci a zapojili nové osvětlení. Dále vybudovali nové průduchy, díky nimž se prostor odvětrává prostřednictvím takzvaného komínového efektu. „Součástí prací bylo očištění stěn, úprava klenby a nový nátěr dveří a mříží,“ popsal slavkovský farář Milan Vavro. Náklady na rekonstrukci činily přes sto tisíc korun, z čehož polovinu uhradilo ministerstvo kultury ze svého rozpočtu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radoslav Lánský

Štítky Slavkov u Brna, hrobka, oprava, Kounicové, rakev, Jan Křtitel, ČSSD, Milan Vavro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Slavkově opravili hrobku s ostatky zámeckých pánů  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.