Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Centrum NATO ve Vyškově má zájem o přistoupení dalších států

Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení se sídlem ve Vyškově (JCBRN Defence COE), které je zařízením NATO, má zájem o přistoupení další států. Centrum má nyní 13 sponzorujících národů a jeden přispívající, zájem má o další tři, řekl to k příležitosti oslav 15. výročí založení centra řekl jeho ředitel David Martínek. Centrum pro NATO v roce 2018 mimo jiné zpracovalo prvotní analýzu k možnému použití nervových látek na jihu Británie, kde byl otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera.

JCBRN Defence COE ve Vyškově je jediným zařízením NATO svého druhu. Bylo založeno v říjnu 2006 a pracují v něm mimo jiné specialisté v oborech jako vojenská chemie, biologie a radiologie. Celkem jich je 75. Do centra je vysílají sponzorující národy. V současnosti má centrum 13 sponzorujících národů a jeden přispívající, kterým je Rakousko. Kromě České republiky jako zakládajícího státu jsou jimi například Kanada, Německo, USA, Slovensko, Řecko, Maďarsko či Polsko.

"Máme zájem o přistoupení dalších zemí. Benefitem by určitě byly nové kapacity. Příslušníci z daných zemí nám navíc přináší určité know-how, které můžeme sdílet. A čím více pohledů na věc budeme mít, tím lépe budeme moci poskytovat služby a produkty, které se od nás čekají," uvedl ředitel. Doplnil, že země, o které má centrum zájem, oslovují, nyní jde o tři. Konkrétnější být ředitel ale nechtěl.

Zásadním problémem je podle ředitele přibývající množství práce. "Je mnohem větší potřeba předvídat budoucnost, chápat, jakým směrem jít, kde mohou nastat hrozby. Je více úkolů, které musíme zvládat, a to se stávajícím stavem. Druhým problémem a mým cílem je zvýšit atraktivitu centra pro národy. Ne pro všechny národy je totiž tato oblast důležitá," uvedl ředitel.

Jednou z činností, kterými se centrum zabývá, je pořádání kurzů ohledně rozvoje schopností v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení. Obvykle ročně v desítce kurzů vyškolí kolem 200 studentů ze zemí z celého světa. Školí například mezinárodní specialisty se zaměřením na operátory a administrátory programového vybavení pro předpověď vývoje radiační, chemické a biologické situace nebo na management následků po chemických, biologických a radiačních událostech. Loni se ale kvůli covidu uskutečnil jen jeden workshop. S kurzy tak centrum postupně přechází do virtuálního prostoru, letos uskutečnilo podle ředitele například virtuální kurz pro Kuvajt.

NATO eviduje celkem 26 center, jedno další je v procesu akreditace, z nichž každé je specializováno na určitou oblast. Centra propojují jednotlivé armády NATO s vědci z mnoha oblastí, kteří pomáhají s řešením těch nejsložitějších situací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky ČR, NATO, armáda, Vyškov, FOTO, Sergej Skripal, Velká Británie, Rakousko, Česko, USA, Německo, Kanada, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum NATO ve Vyškově má zájem o přistoupení dalších států  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.