Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Vyškově přes pandemii přibylo odpadků, radnice povolá speciální četu

U bytových domů ve Vyškově je bezmála čtyři sta kontejnerů. Další stovky pak tvoří nádoby na třídění odpadu. Jejich počty navíc každoročně narůstají. Přesto se však často objevuje u kontejnerů objevují odpadky a předměty, který tam nemají co dělat.

Zatímco kontejnery na sklo popeláři sváží jednou za měsíc, kontejnery na papír každý týden. Do některých částí okresního města musejí popeláři vyjíždět dvakrát týdně pro komunální odpad a pro plasty. „V době pandemie se objem odpadu zvýšil. Lidé objednávali zboží přes internet, školáci měli distanční výuku a rodiče pracovali z domu. Vytížená místa kontrolujeme, i přesto se občas objevili potíže s přeplněnými popelnicemi,“ uvedl vyškovský starosta Karel Jurka (ODS).

Vyškované pak tato místa fotografují a vkládají na sociální sítě. „Těchto podnětů si všímáme a necháváme lokality pravidelně uklízet. Kolikrát se jedná o místa vyfotografovaná jen pár hodin před svozem,“ popsal Jurka. Další kapitolou je pak objemný odpad okolo popelnic, kam lidé často odkládají spotřebiče nebo kusy nábytku, které patří do sběrného dvora.

Mimořádné svozy odpadu

Aby se stav kolem popelnic zlepšil, jsou sběrná hnízda označena samolepkou s telefonním číslem na úklidovou četu, která nežádaný odpad odklidí. Za tyto mimořádné svozy město zaplatí téměř půl milionu korun ročně.

Vyškovští radní chtějí kvůli tomu zvýšit počet vytříděného odpadu. Naopak ostatní způsob likvidace zbytků z domácností postupem času více prodraží. Běžné ukládání směsných odpadů do země totiž rokem 2030 skončí.

„Na všech kontejnerech na tříděný odpad jsou vypsané pokyny, jak se má se zbytky z domácností nakládat. Například, že je třeba sešlápnout plastovou láhev nebo rozložit papírovou krabici,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Nové samolepky

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Vyškov

Štítky kontejnery, Vyškov, svoz, recyklace, odpad, kontejner, popelnice, Karel Jurka, pandemie, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově přes pandemii přibylo odpadků, radnice povolá speciální četu  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.