Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Spoluhráči uspořádali charitativní turnaj pro dceru svého kapitána. Během odpoledne se pro Nellinku vybralo téměř dvě stě tisíc

V Hodějicích na Vyškovsku se v sobotu 22. června uskutečnila charitativní akce Den pro Nellinku, kterou uspořádal fotbalový klub TJ Sokol Hodějice společně se Sborem dobrovolných hasičů. Součástí programu byla i dražba podepsaných dresů motocyklového závodníka Karla Abrahama, brankáře Petra Čecha a členů brněnské Zbrojovky. Vybrané peníze poslouží na Nellinčiny zdravotní pomůcky a pobyt v rehabilitačním centru.

Sobotní odpoledne na hodějickém hřišti patřilo charitativní akci, kterou pořádali místní fotbalisté a Sbor dobrovolných hasičů. „Otcem Nellinky je kapitán fotbalového týmu TJ Sokol Hodějice a celá rodina je aktivní jak v Sokolu, tak i ve Sboru dobrovolných hasičů. Cítili jsme potřebu jim pomoci a aspoň trochu tak ulehčit jejich nelehkou situaci,“ vysvětlila organizátorka akce Monika Zápotočná. Odpoledne jako takové bylo první akcí, která byla pro holčičku uspořádána. Organizátoři ale věří, že není poslední.

Sportovní odpoledne vyneslo neuvěřitelných 179 tisíc korun

„Původním záměrem organizátorů bylo uspořádat jen fotbalový turnaj, postupně se do toho ale vložilo více lidí a vznikl naprosto neuvěřitelný den,“ řekla Lucie Cenková, která na akci spolu s dalšími ženami secvičila ukázku bodystepu. Hlavním bodem odpoledne byla dražba sportovních dresů. Pro charitativní účely byly do dražby věnovány dresy hráčů Zbrojovky Brno, závodníka Karla Abrahama a fotbalového brankáře Petra Čecha. Celkový výtěžek charitativního odpoledne, kterého se zúčastnilo přibližně 300 lidí, byl 179 tisíc korun.

Na akci se podílel i Nadační fond Modrý hroch, který mimo jiné pomáhá dětem po těžkých úrazech a rozšiřuje možnosti společné hospitalizace rodičů s dětmi. „Nellinku jsme chtěli podpořit prodejem našich hroších výrobků, které pro nás šijí chráněné dílny Práh Jižní Morava a HANDicap2015 Třebíč,“ uvedla Kristýna Lehká z nadačního fondu. Mezi tyto výrobky patří například plyšové hračky nebo kalendáře a doplňky. „Prodejem výrobků se podařilo vybrat šest tisíc korun,“ dodala Lehká.

Nellince Cigánkové jsou dva roky a trpí zdravotním postižením. Kromě problémů s příjmem potravy jí po narození lékaři zjistili rozštěp měkkého patra a těžkou nedoslýchavost u obou uší. „V desátém měsíci se Nellinka neplazila, neseděla, nechodila, ani neuměla držet lahev. Ve vývoji byla oproti jiným dětem pozadu. Magnetická rezonance potvrdila poruchu psychomotorického vývoje,“ píší na facebookové stránce rodiče holčičky. Ti s dcerou momentálně navštěvují logopedii, centrum pro léčení vad řeči a poruchy sluchu a fyzioterapii. Holčička je pod dohledem také na ortopedii, plastické chirurgii, oční klinice, neurologii a ORL.

Nellince může na léčbu přispět každý

Ne všechny služby, které v podobných případech pomáhají, jsou ale hrazeny pojišťovnami. Karel Cigánek, otec holčičky, proto vytvořil transparentní účet, na který mohou lidé poslat jakoukoliv částku jako dar. Tu pak rodiče spolu s výtěžkem z benefičního odpoledne využijí na financování intenzivních rehabilitací a zdravotních pomůcek, které bude Nellinka v budoucnu potřebovat. Číslo transparentního účtu je 2601627481/2010.

Autoři | Foto Vanda Janáčková

Štítky charita, Nellinka Cigánková, Hodějice, Petr Čech, Zbrojovka Brno, Karel Abraham, Česká obec sokolská, sbor dobrovolných hasičů, dražba, FC Zbrojovka Brno, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spoluhráči uspořádali charitativní turnaj pro dceru svého kapitána. Během odpoledne se pro Nellinku vybralo téměř dvě stě tisíc  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.