Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

O sdílená kola je v Hodoníně zájem. Službu využívá průměrně 210 lidí denně

Služba sdílených kol v Hodoníně hlásí za první tři týdny od zahájení průměrně 210 výpůjček za den. Aplikaci si do svých mobilů stáhlo 1294 uživatelů. Čísla jsou podle města důkazem rostoucího zájmu o novou alternativu dopravy, uvedl na webu mluvčí radnice Josef Horníček.

Místostarosta Ondřej Fialík (Pro Hodonín) očekává větší využití v letních měsících. Sdílená kola radnice zatím zavedla v pilotním režimu na 14 měsíců, cílem je zjistit zájem.

Na 30 stanovištích v Hodoníně, kde žije téměř 24 tisíc obyvatel, je od poloviny dubna k dispozici 80 kol společnosti nextbike. Město se snažilo obsáhnout obytné čtvrti i místa, kam lidé často jezdí, včetně nákupních center, zoo, jezu, koupaliště a dalších. Pro zapůjčení kola je nutné stáhnout si aplikaci, registrace a propojení s platební kartou. Pro lidi bez chytrého telefonu je k dispozici telefonní linka.

Nejvyšší denní počet výpůjček se dosud přiblížil 500. „Když bylo hezké počasí, tak to vycházelo přibližně na každé kolo pět půjčení. Kdyby to tak bylo i nadále, tak to bude fajn. I podle zástupců nextbike ale mohou být čísla ještě vyšší, hlavně v teplých měsících," řekl Fialík. Podle zájmu se město, které za zavedení systému zaplatí přes dva miliony korun, rozhodne, zda a v jakém režimu bude po pilotním provozu sdílená kola nabízet.

„Na základě našich zkušeností bývá právě ve městech, kde každý kolo má a jsou zde podmínky vhodné pro jízdu na kole, nejvíc uživatelských účtů. Lidem odpadne strach o vlastní kolo a spousta výpůjček se koná bez plánování. Nemusí se tak ráno rozhodovat, zda kolo celý den využijí, ale jdou třeba pěšky do práce a zpět si kolo vypůjčí a zkrátí cestu," uvedl za firmu Daniel Rambousek.

Prvních 15 minut je pro uživatele zdarma, za každou další započatou půlhodinu zaplatí 28 korun. „Hodonín není tak rozlehlý, je rovinatý, takže i pomalejší jezdec se za čtvrthodinu dostane tam, kam potřebuje," dodal místostarosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hodonín

Štítky ČR, správa, doprava, cykloturistika, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ferda Mravenec

Ad Vileta; Matematika za 5. Selský rozum taktéž:)

Pondělí, 13. května 2024, 15:51Odpovědět

Petr Vileta

No to je obrovský úspěch. Kola využívá celých 0,875% obyvatel. ????????????

Sobota, 11. května 2024, 18:21Odpovědět

O sdílená kola je v Hodoníně zájem. Službu využívá průměrně 210 lidí denně  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.