Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zvířata se proběhnou přes dálnici D55. Silničáři jim staví most

Řidiče i zvířata potěší silničáři nově budovaným úsekem dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Dělníci kromě vozovky staví také most pro zvěř, kterým se tvorové bezpečně dostane přes dopravní stavbu. Se zprovozněním se počítá příští rok.

Dálnice D55 povede jednou z Olomouce až do Břeclavi. Zatím jsou v provozu čtyři úseky. Aktuálně je ve výstavbě souvislý 21 kilometrů dlouhý úsek dálnice od Bzence na jihu až k Babicím na severu. Jihomoravskou část chtějí mít pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), který je hlavním investor díla, hotovou do příštího roku. Při dálnici vzniká také takzvaný ekodukt, který ochrání migrující zvěř před nebezpečným přebíháním.

„Jedná o přechod pro zvěř, který bude široký 66 metrů a dlouhý 37 metrů. Dokončenou už máme betonáž nosné konstrukce. Nyní betonujeme římsy a děláme izolaci. Tento ekodukt je výjimečný svou zalomenou konstrukcí, která běžně mívá tvar oblouku. V tomto místě by však zvěř procházela na úrovní špiček stromů, což není žádoucí. Proto je výška ekoduktu snížena zalomením,“ popsal mluvčí ŘSD ČR Jan Rýdl.

Úsek dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem je dlouhý zhruba čtyři kilometry. Se zprovozněním se počítá příští rok. Součástí stavby, jež vyjde na 1,16 miliardy korun je také mimoúrovňová křižovatka Bzenec, tři mosty nebo protihlukové stěny o celkové délce 1,2 kilometrů.

D55 povede od Olomouce kolem Přerova, Hulína a Otrokovic, kde bude prostřednictvím dálnice D49 napojeno také na krajské město Zlín. Přes úseky kolem Uherského Hradiště, Bzence a Hodonína bude D55 v budoucnu u Břeclavi napojena na dálnicí D2. Po dokončení utvoří jeden z hlavních tahů dálniční sítě, který propojí sídelní oblasti střední, jihovýchodní a jižní Moravy. Zároveň nahradí stávající silnice, jejichž kapacita je již nedostatečná a nevyhovuje současnému provozu.

„Nový čtyřkilometrový dálniční úsek D55 nahradí kapacitně již nedostačující silnice II/427 a I/54 a odvede tranzitní dopravu z Moravského Písku, což přinese místním obyvatelům zásadní zlepšení životního prostředí. Přesun dopravy na čtyřpruhovou, směrově rozdělenou komunikaci zvýší také bezpečnost řidičů, jelikož se odstraní riziko střetu s protijedoucími vozidly,“ uvedl už dříve ke stavbě generální ředitel ŘSD Radek Mátl. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Bzenec, Dálnice, D55, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířata se proběhnou přes dálnici D55. Silničáři jim staví most  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.