Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Brněnského biskupství si všiml papež. Poprvé ocenil kněze z Hodonína

Prvního papežem oceněného kněze má nově brněnská diecéze. Za pětapadesát let kněžského svěcení dostal hodonínský děkan Josef Zouhar takzvaný čestný kříž. Osmdesátiletý farář si vyznamenání pro „obyčejné“ kněze vysloužil za naslouchání ve zpovědnici i manuální práce na opravě tamní fary a kostela.

Velký svátek slaví Biskupství brněnské, které se nově pyšní prvním titulem přímo z Vatikánu. Farář z Hodonína Josef Zouhar dostal k osmdesátým narozeninám od Papeže Františka vyznamenání za zásluhy na své dlouhé kariérní dráze.

Je jedním z mých nejlepších a nejstarších spolupracovníků, vyniká věrností a obětavostí v kněžské službě, a to nejen v pastorační práci jakožto farář a děkan, ale také jako zodpovědný za diecézní charitu. Velmi cenný byl jeho přínos jakožto člena kněžské rady a sboru poradců,“ zdůvodnil rozhodnutí biskup z jihomoravské metropole Pavel Konzbul, jenž Zouharovi ocenění předal.

Titul Pro Ecclesia et Pontifice dostávají kněží i laici už od roku 1888. Brno, pod které spadá na 320 církevních hodnostářů, ale s vyznamenáním Zouhara zažívá svoji premiéru. Podle Konzbula se o nich v médiích často mluví jen v návaznosti na skandály a zapomíná se na desítky let poctivé služby, kterou málokdo veřejně ocení.

Obyčejně neobyčejný

Vůbec prvnímu poctěnému držiteli v celém Biskupství brněnském jsou kromě hlavy římskokatolické církve naklonění i farníci z jeho působiště v Hodoníně. S láskou vzpomínají především na Zouharův lidský přístup. „Když bylo potřeba, navlékl si montérky a šel pracovat na opravách fary nebo kostela normálně spolu s ostatními,“ podělila se farnice Libuše Tesaříková, jež s dalšími obdivovateli připravuje výstavu mapující farářovo celoživotní dílo.

Hodonínský děkan se narodil v roce 1943 jako jeden z devíti sourozenců, přičemž podobné poslání už měli v rodině. Kněžími totiž bylo i jeho šest strýců. V roce 1960 nastoupil do olomouckého kněžského semináře, o osm let později už začínal jako kaplan v Jedovnicích. Později Zouhar působil v Moravské Nové Vsi, Ždánicích, Lovčicích u Kyjova, Lužicích u Hodonína a Mikulčicích. Mezi lety 2002 až 2012 zastával funkci prezidenta Diecézní charity Brno a v současnosti je biskupským delegátem v oblasti charitativní činnosti církve právě v brněnské diecézi.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biskupství brněnské

Štítky Brno, diecéze, farář, ocenění, papež, církev, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

JEŠTĚ, ŽE SI NEVŠIMNUL PROBLÉMŮ S PEDOFILNÍMI KNĚŽÍMI!!!

Středa, 4. října 2023, 05:52Odpovědět

Brněnského biskupství si všiml papež. Poprvé ocenil kněze z Hodonína  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.