Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hodonín zírá. Známý umělec vyzdobil cukrárnu obří malbou

Jako v evropských metropolích si při pohledu na velkou malbu připadají lidé v Hodoníně. Jihomoravské město si pozvalo známého umělce, aby oživil šedivou cukrárnu. Na zeď budovy umístil podobiznu s moravskou tematikou, jež poutá pozornost místních i návštěvníků.

Takzvané muraly, jak se velkým malbám na zdech říká, jsou k vidění například Lisabonu nebo Neapoli. Nyní kus Evropy zakusili lidé v Hodoníně, kteří nadšeně obdivují výsledek práce pouličního autora ChemiSe. Ten stojí třeba za známou malbou prezidenta Masaryka, jak pláče. Jeho práci znají milovníci umění také z Kanady, Irsku nebo Kanárských ostrovech. Nyní se pohledem na street art kochají také v okresním městě na jihu Moravy, kde zdobí cukrárnu Corso.

„Město se rozhodlo námět zafinancovat a zvýšit přitažlivost tohoto místa ozdobením šedivé zdi fasády. Bylo osloveno několik umělců, z nichž byl vybrán streetartový umělec ChemiS. Jeho tvorba se vyznačuje schopností integrovat okolní prostředí do svých děl sytými barvami a příběhem. Takový příběh zanechal i v Hodoníně,“ řekla na městském webu koordinátorka projekt Jana Holomčíková k nápadu, který si místní odhlasovali v participativním rozpočtu Vylepšíme Hodonín. 

Morava a Slovensko 

Vytvoření malby na ploše více než 300 metru čtverečních trvalo umělci přibližně měsíc a půl. Motiv odkazuje na harmonické soužití lidí v místní krajině. „Děj souvisí s Moravou, je to jakoby předání země mladší generaci. Vidíte dva mladé lidi, kteří mezi sebou na první pohled nemají žádnou spojitost, ale myslím, že jde cítit napětí, že mezi nimi něco probíhá. Najdete zde odkazy na Moravu, na to, co se tady pěstuje, ať je to víno nebo ovocné stromy. Taky se nacházíme na hranici se Slovenskem, takže to, že je budova rozdělena na dvě velké části se nabízí jako spojitost s hraniční řekou Moravou, která v podstatě tvoří hranici i na tomto díle,“ popsal televizi TVS k tématu malby ChemiS. 

Město uzavřelo kvůli malbě smlouvu s majitelem nemovitosti. Dokument upravuje případné zásahy na stěně budovy tak, aby dílo těšilo kolemjdoucí řadu dalších let. Celkové náklady činí 250 tisíc korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Hodonín, Umění, Street art, Mural

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olga Ferková

Je to nádhera. Velké umění. Další prosím i do ostatních měst.

Pondělí, 21. srpna 2023, 09:21Odpovědět

Hodonín zírá. Známý umělec vyzdobil cukrárnu obří malbou  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.