Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Auf Wiedersehen Charloto. Hodonín poslal do světa oblíbenou bílou tygřici

Na velké loučení došlo v Hodoníně, kde se z místní zoologické vypravila na cestu do světa návštěvníky milovaná bílá tygřice Charlota. Zvíře, jež původně nelegálně choval soukromý majitel, žilo v jihomoravském městě necelý rok. Nyní velký savec našel nový domov v Německu, kam ve středu vyrazil.

Samice bílého tygra se na jihu Moravy poprvé objevila loni v srpnu. Tehdy zvíře zabavili inspektoři z ministerstva životního prostředí majiteli, který si šelmu choval doma pro potěšení, aniž by k tomu měl povolení. Azyl našla tygřice, jež dostala jméno Charlota, v hodonínské zoologické. Zoologové měli s novým přírůstkem plné ruce práce, jelikož se savec choval zcela proti zvířecí přirozenosti.

„Byl to pro nás úkol, jaký jsme tu ještě neměli. Nebyla vychovaná matkou, neustále potřebovala sociální kontakt a vyžadovala pozornost. Měla jen sací reflex. Bez dudlíku se proto dlouho neobešla, než se naučila jíst z misky. Pracovali jsme také na socializaci. Měla kontakt s ostatními tygry přes mříže. Věřím, že nyní je natolik socializovaná, aby mohla působit v prostředí s ostatními zvířaty a nebála se,“ popsal cestu svého svěřence chovatel kočkovitých šelem Jiří Hlásenský ze Zoo Hodonín.

Bílý tygr, který v současné době váží přes šedesát kilo, se stal krátce po příjezdu do Hodonína návštěvnickým hitem. Podle ředitele zoo Martina Kruga ale nepřipadalo v úvahu i s ohledem na prostory zahrady, že by zvíře zůstalo na stálo. „Nikdy nebyl majetkem ani oficiálním expozičním zvířetem naší zoo a z hlediska záchovného programu je neperspektivní. Dle rozhodnutí soudu přešel do vlastnictví státu,“ vysvětlil ředitel s tím, že nový domov vybrali odborníci ve spolupráci s ministerstvem v Německu. 

Dlouhá cesta do Německa

Charlota se přesunula do zhruba tisíc kilometrů vzdáleného zařízení Tier Wild Animal Sanctuary, jež se nachází nedaleko Saarbrückenu. O převoz, který zabere přes deset hodin, se postarala rakouská nevládní organizace Four Paws. Ta se specializuje na záchranu držených v zajetích nebo nevyhovujících podmínkách. Pro miláčka Hodonína mají připravený velký výběh, bazén, spoustu hraček i zvířecích přátel. 

„Bílí tygři v zajetí nepatří k původnímu živočišnému druhu, ale uměle vyšlechtěné recesivní mutaci, kterou z důvodu příbuzenského křížení hlavně pro jejich atraktivitu, soukromé a komerční zájmy provázejí různé genetické poruchy. Nejčastěji je přitom zraková sbíhavost,“ dodal mluvčí zoo v Hodoníně Ivo Cencinger.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šťastný

Štítky Hodonín, Bílý Tygr, Zajetí, Zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Auf Wiedersehen Charloto. Hodonín poslal do světa oblíbenou bílou tygřici  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.