Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Morbidně obézní Jihomoravané dostali nová lůžka. Unesou i lidi, kteří váží půl tuny

Hodonínská nemocnice chce zvýšit kvalitu péče související s bariatrickými operacemi, jejichž cílem je zlepšit život pacientům s morbidní obezitou. Tamní chirurgický tým tyto zákroky provádí od roku 2011 a zájem o ně od konce koronavirové pandemie výrazně narůstá. Nemocnice nyní za více než milion korun pořídila dvě bariatrická lůžka a plánuje modernizaci operačních sálů, řekl primář chirurgické ambulance Martin Man.

Bariatrická lůžka nevypadají na první pohled nijak neobvykle, v porovnání s těmi klasickými jsou ale mnohem těžší. Jsou totiž vyrobena z odolnějších plastů a hrazda je celokovová, takže udrží i těžké pacienty. Při převážení pak pomáhá elektrický motor. Dalším specifikem je velmi těžká několikadílná matrace a možnost roztáhnout lůžko do šířky.

V nemocnici nyní mohou pečovat o pacienty s hmotností přesahující 450 kilogramů. Tamní odborníci v současnosti provádí dva typy bariatrických zákroků, a to gastrický bypass a tubulizaci žaludku. Operace vedou ke zmenšení žaludku nebo ke zkrácení trávícího traktu a pacientům zaručují redukci hmotnosti.

„Operujeme pacienty nejen z Jihomoravského kraje a zájem o tyto zákroky významně narůstá, což pozorujeme od konce pandemie. Důvody jsou dva. Jednak je to odkládání plánované chirurgické péče včetně pacientů s morbidní obezitou, druhým důvodem je pak vzrůstající povědomí o rizicích obezity mezi pacienty i lékaři," řekl primář. Bariatrické operace podle něj výrazně zlepšují kvalitu života lidí a snižují riziko jiných vážných onemocnění.

V Brně pořádají sedánky těžce obézní lidé. Povídají si o operaci

V brněnské nemocnici u svaté Anny otevřeli nový klub, v němž pořádají setkání těžce obézní lidé s lékaři, psychology i bývalými nadměrnými pacienty. Členové spolku si společně dodávají kuráž k tomu, aby podstoupili chirurgický zákrok.

V řadě nemocí je obezita významným rizikovým faktorem, který přispívá ke vzniku onemocnění i jeho těžkému průběhu. Mezi tato onemocnění patří rakovina, vysoký krevní tlak, cukrovka druhého typu či spánková apnoe. „Již v pandemii byla obezita identifikována jako jeden z rizikových faktorů, který průběh onemocnění výrazně zhoršoval," dodal Man.

V Hodoníně zvládnou týdně v průměru dva až tři bariatrické zákroky. Zvýšit počet výkonů bude možné díky modernizaci operačních sálů, která je v plánu na letošní podzim. Chystají se stavební úpravy, nové bude přístrojové vybavení. Pro potřeby bariatrických operací přibudou operační stoly vhodné pro pacienty s morbidní obezitou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TGM Hodonín

Štítky Hodonín, Nemocnice, Obezita, Nemoci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Morbidně obézní Jihomoravané dostali nová lůžka. Unesou i lidi, kteří váží půl tuny  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.