Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hodonín se chlubí exotickými šelmami, které už nežijí ani v Africe

Vzácný pohled si nově užívají návštěvníci zoo na jižní Moravě. Do chovu v Hodoníně se po letech vrátil druh lva ze severní Afriky, jenž ve volné přírodě už nikde nežije. Dvojice šelem, která přicestovala z Německa a Plzně, už se ve výběhu osmělila, a nahradila tak unikátního dlouholetého člena pavilonu lva jihoafrického.

Na hosty hodonínské zoologické zahrady čeká výjimečná podívaná na nový pár lvů berberských. Kočkovitá šelma, jež nelze pozorovat už ani v její exotické domovině, vystřídala v ubikaci samce lva jihoafrického, který dlouhá léta patřil k největším tamním turistickým lákadlům.

Dvouapůlletá samička Farida dorazila do pavilonu ze zoo v Plzni už na konci března, později se k ní připojil i o rok mladší sameček Thab z německého Neuwiedu. Přesto, že se cesta obešla v klidu bez uspání zvířat, musely si šelmy na nové prostředí několik dní zvykat a vybudovat si vzájemný vztah.

„Chovatelé jim chtěli dopřát klid ke sblížení. Samec nebyl navyklý na blízký kontakt s lidmi přes sklo a hrozilo, že si tak od počátku vypěstuje vůči okolí nedůvěru či agresivitu. Smyslem naší práce je přitom dospět k odchovu tohoto v přírodě vyhynulého druhu,“ uvedl mluvčí Zoo Hodonín Ivo Cencinger.

Odvážnější byla nejdříve lvice, která se po čtyřech dnech strávených uvnitř vydala do výběhu. Opatrnými krůčky ji pak následoval i její společník, kterému teprve dorůstá tmavší hříva. Mladého krále zvířat a lvici už všichni zájemci můžou navštívit venku, krmení ale zaměstnanci zatím nechávají ve vnitřních prostorech pavilonu, aby si pár navykl vracet se domů.

Předchozího obyvatele místa, jenž převzalo nové lví duo, přestěhovali chovatelé na Slovensko do bratislavské zoo. Sametové zbarvený lev jihoafrický tvořil v moravském okresním městě stálici od roku 2013 a lidé si ho velmi oblíbili. Minulé léto ale samec přišel o svoji družku, se kterou přivedl na svět šest mláďat, jež putovala do Litvy a Venezuely.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hodonín

Štítky Hodonín, zvířata, příroda, zoo, Zoo Hodonín, lvi, turisté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín se chlubí exotickými šelmami, které už nežijí ani v Africe  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.