Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Logopedi z Kyjova pomůžou s řečí pacientům po mrtvici

Kyjovská nemocnice plánuje rozšíření služeb ambulance klinické logopedie. Dětem i dospělým poskytují odborníci v zařízení pomoc již desítky let, nově se plánují zaměřit například i na pacienty, kteří mají za sebou cévní mozkovou příhodu.

Služby logopedů z Nemocnice Kyjov využije ročně zhruba sedm set lidí, z toho sedmdesát procent pacientů tvoří děti předškolního větu. Právě těm pomáhají odborníci s procvičováním řeči. Nyní se kliničtí logopedové chystají ve spolupráci s ambulancí ORL podat pomocnou ruku také těm, kteří trpí poruchou polykání nebo následky mrtvice. Právě ta může způsobovat poruchy řeči, které si žádají včasnou léčbu.

„Jedná se o endoskopické vyšetření FEES (Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing, pozn. red.), flexibilní endoskopické vyšetření polykání, kterým určíme místo, kde dochází k váznutí potravy a současně nastavíme správnou léčbu. Metoda je nebolestivá a provádí se ambulantně při vědomí pacienta,“ popsal primář ORL Nemocnice Kyjov Leoš Rousek.

Klinická logopedie se primárně věnuje diagnostice a následné terapii narušené komunikační schopnosti u lidí všeho věku. Součástí je také prevence předcházení vzniku obtíží ve vývoji řeči. V době covidových restrikcí se veškeré konzultace přesunuly do online prostoru, podle Alice Kolaříkové, která v nemocnici jako logopedka působí už dvě dekády, to však komunikaci s dětmi nenarušilo. „Tento způsob spojení nás mile překvapil. Děti byly uvolněnější a také se lépe soustředily. Většina rodičů možnost spojení na dálku přivítala,“ vysvětlila.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Kyjov

Štítky zdravotnictví, mrtvice, logopedie, pacient, Kyjov, Nemocnice Kyjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Logopedi z Kyjova pomůžou s řečí pacientům po mrtvici  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.