Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odborníci na ptáky si na jižní Moravě pochvalují krávy, které žerou invazivní rostliny

Pastva uherského stepního skotu pomáhá ptačímu parku Kosteliska na Hodonínsku. Za pět měsíců, kdy krávy na území pobývají, se zadařilo výrazně potlačit výskyt invazivní rostliny. Díky změně jsou v parku lepší podmínky pro život zvířat.

Čtyři krávy se v parku u Dubňan začaly pást v polovině března. Jejich přítomnost si brzy začali pochvalovat ornitologové, které potěšilo, že se díky spásání daří potlačovat rychle se šířící zlatobýl. Snižování výskytu žlutě kvetoucí trvalky totiž znamená lepší zázemí pro ptáky, kteří do parku Kosteliska létají za potravou. Na pastvinách je možné zahlédnout husy, dravce i bahňáky.

V porostu se pohybuje také vzácný brouk Onthophagus illyricus, který zatím nemá české jméno. Jeho pozornost přitáhly krávy necelé dva měsíce po svém příchodu. „Tento brouk z rodu lejnožroutů se živí exkrementy býložravců, kteří se pasou volně a nejsou odčervení. Na Kosteliskách našel vhodné útočiště,“ popsal za Jihomoravskou pobočku České společnosti ornitologické (ČSO) jednatel Gašpar Čamlík.

Dříve zanedbaná krajina

Skotu se na Hodonínsku daří. Začátkem července porodily dvě ze čtyř krav mláďata, čímž se stádo původně pocházející ze Slovenska rozrostlo na šest kusů. Díky čtyřnohým obyvatelům se nyní daří obnovovat a rozšiřovat přírodně cenné biotopy dříve zanedbané krajiny. Kromě zlatobýlu se krávy vrhly také na rákos, okusují náletové dřeviny a přirozeně prosvětlují les.

Ptačí park Kosteliska, v němž je možné natrefit také na stáda koz a ovcí, vzniká od roku 2020. Na území, jež spravuje ČSO, se prolínají vodní plochy, louky i lesy. „Pastvou uherského stepního skotu, která je jednou z tradičních metod obnovy na Kosteliskách, navazujeme na historii. Na tomto území se dlouhodobě páslo už před tisícovkami let. Dnes v záplavě zlatobýlu nacházíme malé ostrůvky biodiverzity, které postupně obnovujeme a zvětšujeme,“ řekl Čamlík.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká společnost ornitologická

Štítky chov, ornitologie, skot, kráva, Jihomoravský kraj, Česká společnost ornitologická, rostliny, zlatobýl, okres Hodonín, ptáci, Dubňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci na ptáky si na jižní Moravě pochvalují krávy, které žerou invazivní rostliny  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.