Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnici Kyjov vyprší stavební povolení na rekonstrukci porodnice. Na opravu nejsou peníze

Nemocnici Kyjov vyprší příští rok stavební povolení pro plánovanou rekonstrukci porodnice za stovky milionů korun. Řekla to Veronika Neničková pověřená vedením nemocnice. Vedení bude řešit, zda vypracovat novou projektovou dokumentaci a požádat o nové stavební povolení. Schválit by to musela rada kraje. Podle radního pro investice Vladimíra Šmerdy (ODS) by bylo vhodné projektovou dokumentaci aktualizovat a stavbu připravit. Zároveň však uvedl, že podobné požadavky mají všechny nemocnice a není v silách kraje vše zrealizovat.

O rekonstrukci se mluví už mnoho let, stále na ni ale nejsou peníze. Porodnice vznikla v padesátých letech minulého století. „Technický stav je tristní, co se týče vnitřních rozvodů. Prostory jsou neodpovídající. Potřebujeme zrekonstruovat hlavně operační sály a dětské oddělení. Není možná izolace maminek a je nedostatek sociálních zařízení. Mezi pokoji jsou kovové přepážky se skleněnými výplněmi," vyjmenovala pro ČTK Neničková.

Podle ní by rekonstrukce objektu mohla zvýšit počet porodů v nemocnici. Dříve byl i na 1800, nyní je zhruba poloviční. „Jsme jediná porodnice v okrese. Další jsou v kraji v Břeclavi a ve Vyškově nebo v Brně," dodala Neničková.

Projektová dokumentace je z roku 2016. „Stavební povolení asi není možné prodloužit, ale je potřeba aktualizovat projektovou dokumentaci a požádat o nové, nebo pokud chce nemocnice pořizovat novou dokumentaci, musí mít souhlas rady," uvedl Šmerda. Podle něj by bylo dobré dokumentaci aktualizovat a stavbu připravit. „O nedobrém stavu jsem informoval hejtmana (Jana Grolicha) i radu. Podobné požadavky ale mají všechny nemocnice a není v možnostech kraje všechny tyto požadavky uspokojit," zdůraznil Šmerda.

V minulosti se počítalo s investicí kolem 360 milionů korun, ale s ohledem na nárůst cen stavebních materiálů se podle Šmerdy nyní náklady pohybují kolem 800 milionů korun.

Nemocnice Kyjov má asi 1100 zaměstnanců a je spádovou oblastí zhruba pro 150 tisíc lidí. Je jednou z devíti nemocnic zřizovaných krajem. Další jsou v Hodoníně, Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Tišnově a Hustopečích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Kyjov

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Kyjov, stavební povolení, rekonstrukce, Nemocnice Kyjov, Vladimír Šmerda, ODS, Jan Grolich, Břeclav, Vyškov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnici Kyjov vyprší stavební povolení na rekonstrukci porodnice. Na opravu nejsou peníze  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.