Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj jedná s Hodonínem o prodeji domova seniorů, který zničilo tornádo

Budovu domova pro seniory S-centrum v Hodoníně Jihomoravský kraj nakonec nenabídne volně k prodeji. Krátce před tím, než se kraj chystal zveřejnit záměr prodeje, se ozvalo vedení hodonínské radnice. Samosprávy nyní jednají, za jakých podmínek by město budovu koupilo či směnilo, řekl na tiskové konferenci hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Kraj se už dříve rozhodl, že budovu opravovat nebude. Postavena byla před dvaceti lety a její podoba neodpovídá požadavkům na komfort klientů ani požadavkům na bezpečnost. Část osazenstva tvořili lidé trvale upoutaní na lůžko, přesto nebylo možné z pokojů s postelemi vyjet a při evakuaci po tornádu je museli hasiči vynášet. Podobně jako v alzheimer centru v Roztokách u Prahy, kde ve středu při požáru dva lidé zemřeli a pětapadesát jich bylo zraněno. Pokud by se kraj rozhodl budovu rekonstruovat tak, aby vyhovovala všem současným požadavkům, bylo by to výrazně dražší.

I proto se vedení kraje rozhodlo postavit nové S-centrum v sousedním Rohatci. Navíc se počítá s tím, že v něm budou pouze lidé se třetím a čtvrtým stupněm postižení (dva nejvyšší), pro něž byly dosavadní prostory nejen nevyhovující, ale i předimenzované. Uprostřed budovy je totiž velké atrium, které by tak nenašlo využití. „Řekli jsme si, že je lepší postavit nový dům pro tyto lidi. A i když to bude trvat a bude to o něco dražší, tak jsme přesvědčeni, že to bude ve výsledku lepší. A pokud se s Hodonínem domluvíme, tak staré S-centrum může sloužit jako městské byty například pro matky s dětmi či pro seniory," řekl Grolich.

Nové S-centrum bude mít prostor zhruba pro 130 klientů, podobně jako zavřené hodonínské, a hotové by mělo být v polovině roku 2026. „Chystáme dům, který bude splňovat moderní požadavky pro lidi trpící demencí. Takový, kde se tito lidé budou cítit dobře, budou zde v bezpečí a zajistíme jim dožití v důstojném prostředí," řekla radní pro sociální oblast Jana Leitnerová (Piráti). Kraj ještě nemá projektovou dokumentaci, aktuálně odhaduje náklady na stavbu 400 milionů korun. Zařízení bude sloužit jak lidem z Hodonínska, tak Břeclavska.

Pro S-centrum pracovalo zhruba sto lidí, část z nich našla zaměstnání v jiných krajských příspěvkových organizacích. Většinu klientů se také podařilo umístit do dalších zařízení v kraji. Lůžek však není tolik, kolik by bylo potřeba. I proto také kraj pro letošek schválil dotaci patnáct milionů korun pro terénní péči, tedy pro poskytovatele služeb, kteří chodí za klienty domů. „Z průzkumů víme, že lidé chtějí žít a dožít doma," uvedla Leitnerová.

Kraj nyní také čelí trestnímu oznámení, které podala organizace Transparency International kvůli tomu, jak se postupovalo při odklízení škod v S-centru. Podle oznámení se při něm zničilo vybavení, aniž by to bylo nutné. „Zatím nás však policie neoslovila a obsah trestního oznámení neznáme," řekl Grolich. Podle něj se nyní dělá inventura majetku, který se z S-centra odvážel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, správa, sociální, počasí, neštěstí, tornádo, Hodonín, Jan Grolich, KDU-ČSL, Jihomoravský kraj, Jana Leitnerová, Praha, Transparency International, Česká pirátská strana, Roztoky, Rohatec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj jedná s Hodonínem o prodeji domova seniorů, který zničilo tornádo  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.