Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Hodoníně vyroste nový Dům přírody. Na střeše bude mít rostliny i panely

Nevšední stavba, která podle architektů doslova vyroste ze země, představí svým návštěvníkům faunu a flóru hodonínských lesů. Nové ekologické centrum, jež nabídne dřevěné patro i zelenou střechu, se buduje v části města zasažené tornádem a pomůže tak její obnově.

Moderní centrum nabídne návštěvníkům vzdělání v oblasti přírody a její ochrany. Dům přírody Hodonínské Dúbravy, jehož dokončení se plánuje na příští rok, bude zároveň sloužit jako první informační místo pro lidi mířící do tamního lesoparku nebo nedaleké zoologické zahrady. 

„Dům obrazně vyroste z terénu a postupně bude zarůstat zelení včetně střechy, na níž chceme prezentovat rostliny z Dúbravy,“ přiblížil vizi Domu přírody architekt Tomáš Havlíček a dodal, že kromě rostlin umístí na střechu i fotovoltaické panely, které stavbě pomůžou s energetickou bilancí.

Nové ekocentrum nahradí stávající Centrum ekologické výchovy. V informačním objektu návštěvníci najdou herní i didaktické prvky, tvůrčí dílny nebo rozsáhlou zahradu. Výrazným prvkem stavby je takzvané dřevěné patro určené k výstavám, které architekti navrhli jako dřevostavbu symbolizující světlo a stromy z dúbravského lesa. Projekt se uskuteční díky penězům z evropských fondů i jihomoravským radním, kteří včera schválili dotaci ve výši deseti milionů korun.

Přírodní centrum přispěje také k obnově hodonínské městské části Bažantnice, kterou silně zasáhlo červnové tornádo. „Dům přírody v Hodoníně pomůže rozvoji povědomí o ochraně přírody v Jihomoravském kraji. Navíc mě těší, že se centrum staví v lokalitě, která potřebuje při obnově naši pomoc,“ sdělil náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hodonín

Štítky Hodonín, dům přírody, ekologie, stavba, dům, příroda, rostliny, Tomáš Havlíček, Hodonínská Dúbrava, Lukáš Dubec, Česká pirátská strana, Dúbrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hodoníně vyroste nový Dům přírody. Na střeše bude mít rostliny i panely  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.