Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Hodoníně dokončili investici roku. Lávka chrání pěší i cyklisty

V Hodoníně se otevřela lávka pro pěší a cyklisty, která vznikla v nebezpečném místě křížení stezky u zoologické zahrady se silnicí I/55. Na výstavbě se pracovalo od září a zahrnovala umístění opěr a pilířů, osazení nosné konstrukce a závěrečnou úpravu asfaltu.

Cílem hlavní hodonínské investice letošního roku bylo zvýšení bezpečnosti cyklistů, sportovců i maminek s kočárkem. Nová lávka vyrostla ve frekventované lokalitě, kde se v minulosti stalo hned několik vážných nehod s tragickými následky. V místě je problematické zejména křížení s účelovou komunikací u zoo, která je zároveň vstupní branou do lesa a na stezku spojující Hodonín s okolními obcemi.

„Stavba byla výborně připravená, takže co bylo potřeba, to fungovalo. I proto se ji podařilo za tři měsíce zrealizovat. Přeji, aby lávka sloužila dlouhé roky svému účelu a jak dlouho to bude, to se samozřejmě uvidí,“ řekl při otevření lávky zástupce stavební společnosti SWIETELSKI Tomáš Hrabina

Cesta vedoucí přes silnici I/55 je 251 metrů dlouhá a 3,8 metru široká. Samotné přemostění měří 55,5 metru. „Hodně diskutovaným tématem byl požadavek Ředitelství silnic a dálnic, aby lávka byla kvůli plánovanému vybudování dálnice D55 pouze stavbou dočasnou. Na tento požadavek reagovalo město již při zadání projektové dokumentace," řekl mluvčí města Hodonín Josef Horníček. Jakmile se silnice první třídy změní v dálnici, bude proto lávka přemosťovat například Starou Moravu.

Nová stavba, jež by měla zvýšit bezpečnost dopravy, vyšla celkem na sedmadvacet milionů korun. Tvoří ji kromě dřevěné konstrukce také dva nosníky a navazující komunikace. Myšlenka na vznik přemostění vzešla z ankety Veřejného fóra v roce 2017, kdy lidé projekt ve veřejném hlasování o prioritách města zařadili na 1. místo. 


Nově otevřená lávka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hodonín

Štítky stavba, dálnice, lávka, doprava, Hodonín, cyklista, silnice, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Hodoníně dokončili investici roku. Lávka chrání pěší i cyklisty  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.