Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Milovníci burčáku se radují. Sezóna je v plném proudu

Burčáková sezóna je na svém vrcholu a milovníci si tento oblíbený nápoj vychutnávají ve velkém. Jeho cesta z vinic až do sklenice trvá přibližně týden. Moravští vinaři díky velkému zájmu každý rok vyprodukují tisíce litrů. Jinak tomu není ani ve vinařské obci Čejkovice na Hodonínsku, kde burčák dělají nejen profesionálové, ale i amatérští vinaři.

Dvacetiletý David Michna vyrábí se svým otcem burčák už více než deset let. Na rodinných vinicích, které jeho otec založil v roce 2003, kdy se jako číšník do výroby vína zamiloval, ročně vyprodukují až deset tisíc litrů oblíbeného alkoholického nápoje. Ani letos tomu není jinak.

Nejdříve je třeba sesbírat hrozny z vinic.

Výroba burčáku

Kvašené víno se smí v České republice prodávat od srpna do listopadu. Největšího úspěchu se mu ale dostává od začátku září do poloviny října, kdy jej má většina Čechů tradičně spjatý s počátkem podzimního období. „Se sběrem hroznů začínáme většinou koncem srpna, kdy je největší poptávka. V tomto období jsou hrozny v ideálním stavu právě pro výrobu kvalitního burčáku,“ popisuje Michna. Pochutinu nejčastěji vytváří z moštových odrůd vinné révy, které mají velké bobule a je v nich nejvíce šťávy.

Posbírané bobule se očistí od stopek a dalších nečistot. „Pak dáváme víno do lisu, kde se zmáčkne a vyteče z něho jenom šťáva, kterou v další nádobě necháváme sednout, aby zbylé nečistoty spadly dolů na dno,“ vysvětluje mladý vinař. Po dalším prolisování už vzniká čistá šťáva, která se zchladí. Poté už se jen chvíli počká, než tekutina začne kvasit. Doba kvašení se odvíjí od okolní teploty v místnosti a trvá od dvou do sedmi dní.


Nádoby využívané při výrobě burčáku.

Teplo a uzavřená láhev, zaručený recept pro explozi

Burčák se začíná prodávat ještě jako mošt a je tak na každém, po jaké době si ho vychutná. V plastové láhvi vydrží maximálně týden. „Naplněné láhve je potřeba uchovávat v lednici a s povoleným víčkem, pak může vydržet až týden. Kvasinky, které vytváří oxid uhličitý, totiž napínají láhev a může tak dojít k explozi,“ říká Michna.

Na chuť kvašeného vína má vliv kromě teploty také odrůda, ze které je vyrobené. Na začátku je zkvašený hroznový mošt sladký a obsahuje méně alkoholu. S postupem času se kvasinky rozmnožují a díky tomu v něm ubývá cukru, naopak procento alkoholu se zvyšuje. Množství alkoholu v oblíbeném vinném nápoji vystoupá maximálně ke čtyřem procentům.


Hotový burčák.

Burčák jako česká rarita

Pod názvem burčák se smí tento nápoj prodávat pouze v České republice. „Pokud se ho i tak rozhodnou vyrábět kdekoliv v zahraničních zemích, tak ho musí vytvořit zásadně z hroznů, které byly sklizené a zpracované u nás v Česku,“ uvádí Michna. Mimo to vinaři z ciziny nesmí produkt prodávat pod označením burčák. Místo toho by měl nést například název částečně zkvašený mošt.

Letošní počasí oblíbenému alkoholickému nápoji přálo. Ačkoliv byl kvůli chladnějšímu počasí ze začátku méně sladký, tak se nakonec podařilo vše vyvážit a jeho konzumenti si vychutnávají jeho chuť tak jak jsou na ni zvyklí. Jeho cena se pohybuje od šedesáti až po sto korun za litr. Záleží nejen na tom, zda si ho zájemci kupují přímo od vinaře nebo na vinařské akci, ale také má na cenu vliv region, do kterého se burčák dováží.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky burčák, vinař, vinařství, víno, Čejkovice, nápoj, Česko, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovníci burčáku se radují. Sezóna je v plném proudu  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.