Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Proměna Kina Svět stála 76 milionů, v budově vznikl také menší sál

Rekonstrukce více než stoletého hodonínského Kina Svět vyšla na 76 milionů korun. Změnou prošla fasáda, rozvody, interiér i vybavení kina. Při opravách přibyl také nový bezbariérový výtah a menší promítací sál.

Hodonínské kino je podle radnice jedno z nejdéle fungujících v republice, vzniklo již v letech 1913 až 1914. „Už bylo staré a neodpovídalo parametrům, nevyhovovalo ani technickým podmínkám. Řešili jsme, zda do toho jít. Nebylo to lehké rozhodnutí, ale bylo to nachystané a chtěli jsme to zmodernizovat," uvedl starosta města Libor Střecha (Pro Hodonín).

Výměny se dočkaly rozvody od kanalizace přes elektroinstalaci až po vzduchotechniku, opravy se dotkly také krovů střechy. Kino doznalo změn venku i uvnitř, přibyl bezbariérový výtah a nové promítací i zvukové vybavení. Kapacita velkého sálu se snížila, podle starosty však kvůli komfortu návštěvníků. Vznikl i menší sál, který bude sloužit pro akce komornějšího charakteru. Město uhradilo téměř všechny náklady. „Byla to největší investice města za poslední dva roky. V soutěži se nám podařilo snížit odhadované náklady o více než 20 milionů," řekl Střecha.

Z původních 311 míst je v sále nyní 201 sedadel, a to včetně osmi bezbariérových. V budově vznikl také další menší sál se sedmatřiceti místy. Přestavba trvala rok a půl. Podle Střechy vše uhradilo město s výjimkou dotace ze Státního fondu kinematografie ve výši milionu korun na promítací techniku.

Poslední úpravy kina se uskutečnily v 60. a 70. letech minulého století. Velká rekonstrukce se uskutečnila v roce 1976 a od té doby to byly jen dílčí úpravy. V roce 2010 bylo kino digitalizováno 2D a 3D technologií. Návštěvnost kina má v posledním desetiletí podle radnice stoupající tendenci a ročně ho navštíví kolem 50 tisíc diváků. Hodonín má skoro 25 tisíc obyvatel, roční rozpočet města je podle Střechy skoro 700 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hodonín

Štítky ČR, správa, film, stavby, Hodonín, kino, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna Kina Svět stála 76 milionů, v budově vznikl také menší sál  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.