Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přes deset tisíc diváků sledovalo rekonstrukci bitvy tří císařů

Napoleon se znovu prohnal jižní Moravou. Bitvu tří císařů pozorovaly tisíce diváků u Tvarožné na Brněnsku, jednalo se o největší rekonstrukci od roku 2015. Akce připomíná známou bitvu u Slavkova, ve které Napoleonova vojska porazila rakouskou a ruskou armádu. Zatímco při skutečné bitvě ležel na bojiště jen sněhový poprašek, po více než dvou set letech zasypal pole sníh. Diváky ani historické nadšence ale počasí neodradilo.

Známé bitvě přihlíželo zhruba deset a půl tisíce diváků, což pořadatele příjemně překvapilo vzhledem k počasí a problémům na silnicích. Na zasněženém bojišti, kde představitelé vojáků sehráli závěrečnou část bitvy u Slavkova, se při představení sešlo téměř dvanáct stovek nadšenců z patnácti zemí.

Organizátoři upozorňují, že rekonstrukce bitvy nemá být oslavou válečného střetu ani postavy Napoleona, ale jen připomínkou historických událostí. „Bitva se odehrávala především v prostoru jižního sektoru bojiště mezi úpatím Prateckého návrší a obcemi Sokolnice a Telnice. Diváci viděli moment, kdy se mohutným spojeneckým kolonám pod vedením generála Buxhöwdena zjeví v zádech jednotky čtvrtého sboru maršála Soulta sestupující z předtím dobytého Prateckého kopce,“ popsal pořadatel Miroslav Jandora.

V úvodu bitvy tak rakouské a ruské jednotky pochodovaly v kolonách proti menší části francouzské pěchoty rozmístěné v linii rozptýlených střelců, kterou svým postupem a výraznou převahou donutily ke spěšnému ústupu. V momentě tohoto dílčího vítězství se však za nimi na horizontu objevily bodáky Soultových vojáků. Následně diváci viděli postupný úspěch Francouzů i za pomoci dělostřelectva, kteří nakonec opanovali bojiště a donutili protivníka k všeobecnému ústupu. Role Napoleona se i letos zhostil Američan Mark Schneider, který v této roli vystupuje už od roku 2005.

Bitevní ukázka už roky funguje jako připomínka společné evropské historie. Kromě slavné rekonstrukce se uskutečnily také pietní akty na šlapanickém hřbitově u pomníku francouzských lékařů nebo v Tvarožné u památníku obětem bitvy. Třídenní akce vyvrcholí dnes v poledne pietním aktem na Mohyle míru.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805, kdy vojsko francouzského císaře Napoleona u Slavkova překvapivě zvítězilo nad početně silnějšími armádami ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. Už v listopadu se ale Napoleon objevil v Brně a následně ve Vyškově, kde se odehrál první boj.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Martinek

Štítky Napoleon, Bitva u Slavkova, Rekonstrukce, Tvarožná, Historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes deset tisíc diváků sledovalo rekonstrukci bitvy tří císařů  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.