Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Řidiče na Brněnsku pustili na nový obchvat Čebína. Provoz zdržují omezení

Řidiči v Čebíně na Brněnsku už jezdí po nové silnici, která je součástí budovaného obchvatu. Auta tak nemusí zajíždět do obce, což značně uleví tamní dopravě i obyvatelům. Část hlavní tepny dopravního díla, na nějž se čekalo bezmála třicet let, otevřeli jihomoravští silničáři na začátku října. Do konce roku ale musí řidiči počítat s různými omezeními.

Po dopravní stavbě se v Čebíně u Brna volalo desítky let. Většina místní zástavby se totiž nachází v bezprostřední blízkosti krajské silnice, přes níž denně jezdí tisíce aut. Místní se tak musí vyrovnávat s hlukem a otřesy. Nekomfortní situaci změní až nový obchvat za skoro půl miliardy korun, který povede současnou polní cestou. 

Na výstavbě dělníci pracují od května minulého roku. Před několika dny jihomoravští silničáři spustili část nově vybudované silnice, která je hlavní tepnou budoucího obchvatu, a auta už tak nejezdí přes vesnici. Stále se ovšem jedná o stavbu, která není dokončená. Šoféři proto musí počítat s rozkopanými úseky a jinými omezeními, jako jsou například semafory.

„Na konci od Kuřimi budujeme okružní křižovatku a semafory tam budou asi do poloviny října. Na straně od Hradčan je situace složitější. Nachází se tam více komunikací, které je potřeba dopojit. Omezení tam potrvá zhruba do poloviny listopadu,“ sdělil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Situace se bude měnit s ohledem na práce a harmonogram. Podle Hanáka stavbaři uvažovali i o jiných variantách, objízdné trasy by ale byly značně neekonomické a kapacitně nevyhovující. Projekt odstartoval loni v květnu a jedná se o největší investici Jihomoravského kraje do nové silnice v historii. Hlavním cílem je odvést tranzitní dopravu mimo centrum obce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SÚS JMK

Štítky Obchvat, Čebín, Otevřená silnice, Brněnsko, SÚS JMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Proč není obchvat Kuřimi? Katastrofa.

Pondělí, 9. října 2023, 12:17Odpovědět

Řidiče na Brněnsku pustili na nový obchvat Čebína. Provoz zdržují omezení  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.