Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno vyčistí zanedbaná jezírka v oblíbené oboře. Úprava pomůže i zvířatům

Jezírka v brněnské oboře Holedná jsou v žalostném stavu. Ještě nedávno hojně navštěvované místo je v současnosti špinavé, zapáchá a voda v nádržích vysychá. Město proto lokalitu upraví tak, aby jezírka sloužila jako napajedla pro zvěř a zároveň vypadala hezky.

Oboru Holedná využívají lidé k procházkám do přírody a odpočinku. V městské části Brno-Jundrov se také nachází pět malých jezírek, která před deseti lety hrdě zdobila reakreační oblast. Nyní je situace jiná a vodní nádrže potřebují vdechnout život. Nový participativní projekt slibuje kromě samotné revitalizace jezírek i zvelebení jejich okolí a místo k relaxaci v podobě altánu s osmi lavičkami.

„V souvislosti s revitalizací řešíme pouze jedno jezírko. Odstraníme usazeniny a vyčistíme prostor zátopy. Rovněž navrhneme nová výpustná zařízení,“ okomentoval postup brněnský radní Filip Chvátal (KDU-ČSL). Technické úpravy na stávajících nádržích zamezí ztrátám vody a udrží v krajině vlhkost.

Ochrání zvířata

V lokalitě žije přes osmdesát druhů živočichů, z toho čtrnáct chráněných, jako jsou například netopýři, čolci a užovky. „Očištěním jezírek můžeme viditelně pomoci tamním živočichům,“ sdělila Svitlana Polak, jež projekt s vidinou záchrany tvorů do participativního rozpočtu přihlásila.

Úpravu vodních nádrží tak ještě více než lidé ocení právě zvěř. Té jezírka po dokončení prací za více než 800 tisíc korun poslouží jako napajedla. Revitalizace jezírek tedy pomůže ochránit obojživelníky i jiné ohrožené druhy. Kolem zkrášleného místa se první návštěvníci projdou koncem tohoto roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dáme na vás

Štítky Brno, Holedná, jezírka, oprava, zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyčistí zanedbaná jezírka v oblíbené oboře. Úprava pomůže i zvířatům  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.