Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chceme vědět, kolik vdechujeme prachu, řekli si v Tišnově a objednali si výzkum

Osm měsíců budou speciální dálkově sledovaná čidla na osmi místech v Tišnově na Brněnsku měřit znečištění ovzduší. Zaměří se zejména na prachové částice, jejichž vdechování poškozuje kardiovaskulární a plicní systém. Výzkum v Tišnově uskuteční státní Centrum dopravního výzkumu (CDV). Práce zahájili odborníci z CDV v srpnu, senzory budou ovzduší ve městě monitorovat až do března 2024.

„Měření provádíme nízkonákladovými senzory. Zohledníme při něm i meteorologické parametry, jako jsou teplota, relativní vlhkost, atmosférický tlak, směr a rychlost větru. V Tišnově jsme nainstalovali naši techniku na celkem osmi lokalitách,“ uvedl Radek Vít z CDV.

Výhodou použitých senzorů je, že jsou mobilní, prostorově nenáročné a pracují kontinuálně 24 hodin denně. Zaznamenají tak výkyvy v kvalitě ovzduší v průběhu celého dne i týdne a zjistí rozdíly ve všední dny i ve dny volna. Senzory je možno obsluhovat na dálku, není nutná přítomnost žádného technika. On-line je možno nastavovat parametry i stahovat výsledky.

Díky tomu je toto měření méně finančně náročné. Osmiměsíční měření i tak bude stát 2,5 milionu korun. Tišnov však zaplatí pouze 30 tisíc korun, zbylé náklady pokryje dotace z Norských fondů. Výsledky mohou lidé on-line sledovat na internetových stránkách, první výsledky měření se na nich objeví v říjnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tišnov

Štítky Tišnov, Vědci, CDV, Výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme vědět, kolik vdechujeme prachu, řekli si v Tišnově a objednali si výzkum  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.