Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z Kuřimi do světa. Město má nové autobusové nádraží i cyklistickou myčku

Velká radost zavládla v Kuřimi na Brněnsku, kde po více než ročním úsilí skončila rekonstrukce autobusového terminálu. Na opraveném nádraží je více nástupišť i parkovacích míst nebo přibyly vychytávky pro cyklisty. Finální dovršením proměny lokality je úprava tamějšího parku.

Rekonstrukce autobusáku začala ve městě na severozápadě od Brna začala na podzim roku 2021. Po několika měsících práce mají dělníci hotovo. Hlavní novinkou je, že vznikla nová nástupiště, ze kterých odjíždí spoje do Brna nebo okolních obcí a měst. Z dosavadních tří se počet ostrůvků zvýšil na pět. Navíc mají zastávky i střechu, takže cestující nemoknou. Terminál propojený s železniční stanicí, která rovněž v nedávné době podstoupila rekonstrukci.

Nástupiště jsou vybavena moderním úsporným osvětlením, přehledným informačním systémem a elegantním mobiliářem, jehož součástí jsou WIFI pointy a nabíjecí stanice mobilních telefonů. Pro dohled nad provozem terminálu finguje kamerový systém se záznamem. Rekonstruovány jsou také příjezdové komunikace a chodníky. Součástí rekonstrukce bylo zřízení nového parkoviště pro osobní automobily s třiačtyřicet místy, tři parkovací místa v režimu Kiss+Ride a stání pro autobusy,“ popsala mluvčí Kuřimi Soňa Šmahelová

Mysleli na cyklisty

Součástí úprav přestupního uzlu, který je nyní kompletně bezbariérový, bylo rovněž vybudování vychytávek pro cyklisty. Kolaři dostali například dvacítku uzamykatelných boxů, nabíječky na elektrokola, servisní stojan nebo zázemí. Společně s dalšími cestujícími mají možnost využít například sprchu, záchody, přebalovací pult i myčku na kola. 

Přestavba dopravní křižovatky vyšla na více než sto milionů korun. Velkou část nákladů pokryla dotace. „Celkové náklady na rekonstrukci činily 131 milionů korun, k financování byla využita dotace ve výši 73,3 milionu korun prostřednictvím programu ITI Brněnské aglomerace,“ sdělil kuřimský starosta Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

V novém bude i parčík

S úderem letních prázdnin chtějí v Kuřimi završit přeměnu oblasti posledním krokem. Chystají úpravu tamějšího parčíku tak, aby byl po revitalizaci důstojným místem pro odpočinek či relaxaci. „Upravena bude stávající veřejně přístupná parková plocha, vysazena zeleň, opraveny cesty a zpevněné plochy, k dispozici bude i pítko. Součástí projektu je také instalace mobiliáře, dřevěných platforem a parkových křesel a vytvoření workoutové plochy,“ dodal Sukalovský k investici, jež přesáhne deset milionů korun. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Kuřim, Jihomoravský, Terminál, Autobusové, Nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Kuřimi do světa. Město má nové autobusové nádraží i cyklistickou myčku  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.