Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lesníci zakázali vstup do lesa u Brna. Budeme těžit, říkají

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny ohlásil s příchodem listopadu tříměsíční zákaz vstupu do lesa na severním okraji Brna. Na území odstartuje těžba odumřelých stromů. Podle lesníků nebyla jiná možnost než přistoupit k plošnému opatření.

Do části turisticky oblíbeného lesa na polesí Vranov na Brněnsku se lidé nepodívají až do konce ledna příštího roku. „Zákaz vstupu platí do lesů v oblasti vyznačené na mapě kromě vyznačených přístupovách cest: Melatín, do zadního Melatína a od autobusové zastávky Lesní školka,“ informoval na webu lesní podnik. Cesty na přiloženém plánku, jež mají růžovou barvu, znamenají ohroženou oblast, zelené jsou pro turisty bezpečné. 


Mapa s vyznačenými cestami. 

Omezení v lese Mendelovy univerzity vzniklo kvůli nebezpečným odumřelým stromům, kterých je v oblasti mnoho a jsou rozptýleny po celém lese. Území bude v následujících měsících patřit těžebním četám. „Ruku v ruce s tím, že jde o extrémně turisticky frekventované území, nebyla jiná možnost než tento plošný zákaz vstupu. Hrozí zde totiž vysoké riziko úrazu, a to i smrtelného," uvedli lesníci.

Úmyslnou těžbu provádějí v lesech na Brněnsku kvůli dřevu, obnově dospělého lesa i zkvalitnění podmínek pro budoucí porost. Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny zahrnuje území větší než deset tisíc hektarů. Rozkládá se mezi moravskou metropolí, Vranovem, Blanskem a Ochozem u Brna. Lesy slouží mimo jiné také k praktické výuce studentů Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/planet_fox

Štítky les, příroda, zákaz, školní lesní podnik, křtiny, Brno, Mendelova univerzita v Brně, Vranov, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci zakázali vstup do lesa u Brna. Budeme těžit, říkají  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.