Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pohodlné čekání na vlak do Brna. Sokolnice dostanou novou nádražní budovu

S velkým očekáváním vyhlíží rekonstrukci nádraží budovy lidé z jihovýchodních obcí od Brna. Železniční stanici Sokolnice–Telnice, která se nachází na jednokolejné elektrizované trati železniční trati Brno–Přerov, čeká rekonstrukce. Po konci oprav se budově vrátí původní historický ráz.

Se stavbou začnou dělníci se začátkem školního roku. Součástí prací je kompletní obnova objektu. Důraz klade investor na to, aby zůstala v původním stavu zvláště historická fasáda. Podle předpokladů Správy železnic (SŽDC), která za dílo zaplatí téměř 50 milionů korun, potrvá obnova více než rok rok. 

Rekonstrukce zahrne sanaci vlhkého zdiva, výměnu oken a dveří, zateplení budovy a obnovení původního vzhledu fasády včetně osazení ozdobných prvků. Vymění se i část krovů a střešní krytina. V rámci dispozičních úprav se vybudují nové veřejné toalety a vznikne také nový prostor pro občerstvení. V celém objektu se provede rekonstrukce rozvodů vody, elektroinstalace a vytápění,“ popsala mluvč SŽDC Nela Friebová

Cestující se dočkají po konci oprav nového mobiliáře. Přibudou lavičky, koše nebo stojany na kola. Počítá se rovněž s rekonstrukcí stávajících sedmi bytů, které následně budou k dipozici pro pronájem. Pokladna a čekárna zůstane v upraveném původním bytě a veřejné WC v mobilních buňkách.

Stavba bude spolufinancovaná Evropskou unií z prostředků Nástroje pro oživení a odolnost. Správa železnic předpokládá prostřednictvím tohoto nástroje využít částku téměř 2,4 miliard korun, a to v rámci rekonstrukcí celkem 35 nádražních budov. Jedná se například o objekty v Karviné, Bílině, Krásné Lípě, Světlé nad Sázavou nebo v Rožnově pod Radhoštěm. Cílem je snížení energetické náročnosti budov a zvýšení komfortu pro cestující,“ dodala Friebová. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky Sokolnice, Telnice, Nádraží, rekonstrukce, SŽDC, Brno, Správa železniční dopravní cesty, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohodlné čekání na vlak do Brna. Sokolnice dostanou novou nádražní budovu  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.