Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Archeologové na Brněnsku zkoumají tisíce let staré sídliště rolníků

Tisíce let staré sídliště odhalili archeologové jižně od Oslavan na Brněnsku. V oblasti s dobrým výhledem do krajiny žili první rolníci, kteří se věnovali chovu dobytka, hospodaření na polích i chovu zvěře. Postupně se svou činností pronikli i do dalších krajů.

Průzkumy provádějí archeologové na úbočí Staré hory v Oslavanech, kde má vyrůst nová městská čtvrť. Jak se ukázalo, lidé v místech bydleli již před více než sedmi tisíci lety. Na pláních s výhledem na meandr řeky se usídlili rolníci, kteří chovali dobytek a obstarávali drobná pole. Postupně si začali stavět obydlí, sýpky i zásobní jámy. „Pod Starou horou se zachovaly například jamky po sloupech dlouhých domů i rozsáhlé hliníky, v kterých rolníci těžili hlínu na stavbu a výrobu keramiky,“ popsali odborníci z neziskové organizace Archaia.

Právě díky současnému bádání odhalují archeologové příběh dřívějších obyvatel. Kromě sídlištních objektů odkryli výzkumníci také velký příkop, kterým si rolníci ohradili své domovy. V blízkých skalách težili dřívější lidé kámen a na výrobu svých nástrojů využívali paroží vysoké zvěře. Co přesně rolníci jedli a jaká zvířata chovali, budou archeologové ještě zjišťovat.

Jisté však je, že rolníci postupně navázali kontakty s blízkým okolím a dalšími kraji, kam vyváželi právě i oslavanský pískovec. Na Starou horu naopak dováželi silicit, ze kterého vyráběli pazourky. „Vyráběli z nich předměty denní potřeby. Nože, drasadla či různé čepele,“ řekli archeologové.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archaia Brno

Štítky archeologie, výkop, nález, historie, Brněnsko, Oslavany, sídliště, Stará hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové na Brněnsku zkoumají tisíce let staré sídliště rolníků  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.