Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řeku Svitavu překlenuje v Bílovicích nová železná lávka

Bílovice nad Svitavou na Brněnsku mají náhradu za lávku z konce devatenáctého století. Původní objekt nahradila železná konstrukce vážící přes dvacet tun, jež překlenuje řeku Svitavu a poslouží cyklistům i pěším. V obci věří, že se stavba stane atrakcí pro turisty.

Původní lávka nedaleko místního mlýna pocházela z roku 1888 a sloužila až do jara letošního roku, kdy ji kvůli dlouhodobě špatnému technickému stavu obec uzavřela a odstranila. Nyní se kolaři a turisté dočkají nového bezpečného přechodu na druhý břeh Svitavy. 

Jedná se o železnou konstrukci vážící dvaadvacet tun s délkou necelých třicet metrů. Předpokládáme, že ke zprovoznění dojde letos na podzim. Do té doby poslouží lidem dočasná lávka,“ sdělil Drbně bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN) k nové stavbě, kterou o víkendu dělníci už usadili na místo.

Bílovice nad Svitavu patří tradičně k vyhledávaným návštěvnickým cílům. Lidé do kraje lišky Bystoušky míří na procházky a výlety z Brna i širokého okolí. Do Těsnohlídkova údolí jezdí ve velkém také cyklisté, kteří využívají frekventovanou cyklostezku. Ta se má navíc v příštích letech rozšířit do Adamova. Právě nová lávka, která vyšla na zhruba dvanáct milionů korun, se stane součástí připravované trasy i revitalizace tamějšího okolí.

Obec navíc doufájí, že objekt upoutá pozornost výletníků. Součástí lávky je i její nasvícení. Lidem se tak ve večerních hodinách naskytne malebný pohled na místní krajinu. „Věříme, že se nová lávka stane novou atrakcí obce. Podobně jako například loni otevřená rozhledna U Lidušky,“ věří Boháček. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Bílovice nad Svitavou

Štítky Bílovice, Cyklistika, lávka, Investice, Turistika, Svitava, Bílovice nad Svitavou, Brněnsko, Miroslav Boháček, Starostové a nezávislí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeku Svitavu překlenuje v Bílovicích nová železná lávka  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.