Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přesuneme ukrajinské Romy do Kuřimi, navrhlo Brno. Město nesouhlasí

Ze 107 zkontrolovaných žadatelů měli nárok na sociální dávky tři. Tak vypadá situace v Brně, kde od května přebývají skupiny desítek ukrajinských Romů čekajících na peníze od úřadu práce. Moravská metropole přišla s řešením umístit běžence na pozemky v Kuřimi. Vedení města ale rázně odmítlo.

Stany, pitná voda, mobilní toalety. Oplocená travnatá plocha mezi brněnskými ulicemi Koliště a Benešova patří od začátku června ukrajinským Romům. Ti dříve pobývali na plácku před budovou hlavního nádraží. Odstěhovat skupinu běženců se Brno rozhodlo kvůli nespokojenosti veřejnosti i poměrům, ve kterých Romové přežívali na ulici či v blízkém podchodě.

Na podmínky, jež mají Ukrajinci v novém útočišti, si ale v posledních týdnech stěžovali dobrovolníci, kteří s uprchlíky pracují. Volali po častější výměně vody v cisterně, která se rychle kazí, i vyvážení obsahu toalet. Otázku okolo Romů nyní otevřel také brněnský magistrát. Z radnice zazněl návrh na umístění osob na jiné pozemky ve vlastnictví města.

Kuřim i Ostrovačice

Jako vhodné se jevily například plochy v Kuřimi. Po včerejší diskuzi ale z jedenáctitisícového města na Brněnsku zaznělo jasné stanovisko. „S tímto řešením jsme nesouhlasili, protože ho nepovažujeme ani za účinné, ani za vhodné. Při jednání jsme dospěli k závěru, že při nesouhlasu města Kuřim nebude přesun z Brna dále brán jako možná varianta,“ uvedl na svém facebooku starosta Kuřimi Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

Brnu dochází trpělivost s ukrajinskými Romy z nádraží. Odsune je za plot

Tábořiště u hlavního nádraží, pokálený podchod a přeplněný pracovní úřad. Tak v současné době vypadá Brno, které se potýká s náporem ukrajinských Romů. Město s těžko přizpůsobivými došla nyní trpělivost a chystá jejich odsun do oploceného areálu.

Podle Brna není povinností města se o uprchlíky, kteří nejsou v ohrožení života, postarat. Chce ale hledat alternativy k umístění lidí, již si do Česka mnohdy přijíždějí pouze pro sociální dávky, na které ani nemají nárok. Pětadevadesát procent z nich hovoří podle zjištění sociálních pracovníků maďarsky.

„Z diskuse jednoznačně vyplynulo, že by pro účel případného ubytování občanů cizích států, kteří tráví čas na ploše u Grandu, bylo nejvhodnější stanové městečko v Ostrovačicích. Dle našich informací se vládní zmocněnkyně pokusí vyvolat jednáni s krajem a majitelem pozemku," řekl Drbně mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

V Ostrovačicích na Brněnsku u autodromu vyrostlo stanové městečko na začátku června. V nouzových přístřešcích zatím přebývají jen takoví uprchlíci, kteří neodmítli možnost ubytování jinde. „Dříve uprchlíci přespávali v Krajském asistenčním centru na Brněnském výstavišti, po přestěhování centra na Hněvkovského ulici, kde není místo pro toto nouzové přespání, kraj našel tuto alternativu,“ sdělila mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ukrajina, válka, uprchlíci, Romové, Kuřim, Brno, pozemek, Úřad práce České republiky, uprchlík, Ostrovačice, Benešov, Glacis, Drago Sukalovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Do všeho rád strká rigl - EMIL POTOPEK FIGL - a běž kouřit homoušum chudáku....

Středa, 29. června 2022, 08:25Odpovědět

Emil Figl

V Kuřimi, v Kuřimi, Diskutér T. kouří mi.

Úterý, 28. června 2022, 23:47Odpovědět

Diskutér T.

ANO ANO ANO - ŠUP S NIMA DOMŮ - A MAKAT A MAKAT A MAKAT....!!!!!

Úterý, 28. června 2022, 17:32Odpovědět

Bríseovna T.

Nechápu, proč je prostě nevyhostíte ze země! Proč ta snaha je umístit v nějakém našem kraji?! Máte snad dávky na rozdávání?! Pokud že 107 lidí mají nárok na dávky jen tři,tak není co řešit. Zbytek šupem zpátky.

Úterý, 28. června 2022, 16:29Odpovědět

Diskutér T.

MAGAYR POSTA - jaká domluva, je potřeba u nich sklizet úrodu, tak hezky na políčka a MAKAT, AŽ SE Z NICH BUDE POTIT!!!!! V Kuřimi taky bylo jedno zařízení, kam se mnohým odsouzeným moc nechtělo......a najednou se tam bude s radostí chtít bydlet???

Neděle, 26. června 2022, 08:31Odpovědět

Jiri Musil

Zpet do Madarska

Čtvrtek, 23. června 2022, 20:17Odpovědět

Přesuneme ukrajinské Romy do Kuřimi, navrhlo Brno. Město nesouhlasí  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.