Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Brněnsku hořel les. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

, aktualizováno 14. května 2022, 22:42

U Újezdu u Rosic na Brněnsku hořel les. Hasiči vyhlásili nejdříve druhý a následně třetí stupeň požárního poplachu. Požár byl na ploše asi 100x200 metrů. Na místě zasahovalo okolo šedesáti hasičů. Problém měli s dodávkou vody.

Požár se rozhořel v odpoledních hodinách, ohlášený jej požárníci měli v 16:31. „Místo jsme rozdělili nejdříve na tři, poté na čtyři úseky. Lokalizace byla vyhlášena v 19:12," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Problém měli s dodávkou vody kvůli hydrantům v okolních obcích, jež neměli dostatečný tlak. Likvidaci vyhlásili okolo 21:30.

Třetí poplachový stupeň bývá vyhlašován například v momentě, kdy událost ohrožuje více než sto lidí, část obce nebo areál podniku, vlaky nebo několik chovů hospodářských zvířat. Vyhlašuje se také tehdy, když se k záchranným a likvidačním pracím využívají síly a prostředky z jiných krajů. Čtvrtý a nejzávažnější stupeň bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Sobota plná požárů

V odpoledních hodinách dnes zasahovali jihomoravští hasiči také u Bílovic nad Svitavou, kde hořel průmyslový objekt. Na místo jich přijelo asi třicet, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. „Když jsme dorazili, střecha byla v plamenech, propadla se dovnitř. K hasebním pracím jsme využili i automobilový žebřík," uvedl Mikoška.

Kolem objektu bylo podle něj zaparkováno devět vozů, všechny byly ohněm zasaženy. Požár dostali pod kontrolu asi za půl hodiny, ještě ale nebyla vyhlášena likvidace. „Požár je v tuto chvíli v podstatě dohašený, na místě jsou ale ještě dobrovolní hasiči. My se na místo vrátíme ještě později, abychom mohli likvidaci vyhlásit," uvedl Mikoška kolem 20:00.

Událost se obešla bez zranění. Přičina požáru ani rozměry objektu zatím nejsou známé, škoda ale určitě přesáhne milion korun. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JMK/Twitter

Štítky Brněnsko, požár, oheň, poplach, les, Jaroslav Mikoška, Rosice, Újezd u Rosic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku hořel les. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.