Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Bílovice chystají cyklistům a pěším novou lávku. Překlene řeku Svitavu

Do Bílovic nad Svitavou na Brněnsku míří každou sezónu tisíce turistů, kteří do obce jedou za procházkami i sportem. Z brněnských Obřan tam totiž vede oblíbená cyklostezka, po které lidé vyráží na výlety do údolí lišky Bystroušky. Kvůli stavbě nové cyklolávky překlenující řeku Svitavu se musí nyní na trase popasovat s drobným omezením.

Lávka, jejíž technický stav není už v posledních letech optimální, se nachází nedaleko restaurace Na Ostrůvku. Nyní konstrukci, která slouží turistům a kolařům k tomu, aby se dostali na druhý břeh Svitavy, čeká výměna zejména z bezpečnostních důvodu. 

„Nyní máme v Bílovicích hned několik staveb. Současnou lávku budeme kvůli špatnému technickému stavu na přelomu března a dubna demontovat. A vedle stávající konstrukce se buduje dočasná lávka,“ sdělil bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN) s tím, že vedení obce chce po celou dobu prací zachovat průchodnost přes řeku.

Dokončení stavby, kterou zhotovuje firma Mitrenga – stavby, je plánované na letošní říjen. Náklady na vybudování lávky činí téměř dvanáct milionů korun, z nichž devadesát procent pokryje dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Stavba je jednou z částí projektu nové cyklostezky Svitava – Bílovice nad Svitavou, která je jedna z nejfrekventovanějších cyklistických tras v širokém okolí. Kromě nové cyklistické lávky dělníci opraví i část tamní silnice, zatravní volné plochy a poblíž restaurace Na Ostrůvku vybudují třicet parkovacích míst pro jízdní kola, jejichž součástí budou i pevné stojany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brněnsko, lávka, Oprava, Cyklistika, Rekreace, Svitava, Bílovice, Bílovice nad Svitavou, Obřany, Ostrůvek, Miroslav Boháček, Starostové a nezávislí, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílovice chystají cyklistům a pěším novou lávku. Překlene řeku Svitavu  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.