Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidem se po třech letech otevře vzácné arboretum na Brněnsku

, aktualizováno 19. února 2022, 9:14

Tři roky čekají milovníci přírody na opětovné zpřístupnění arboreta v Řícmanicích na Brněnsku, ve kterém se nachází unikátní sbírka jehličnanů a dalších vzácných dřevin. Příští sobotu (26. 2.) se lidé mají možnost znovu přírodou, kterou v posledních letech citelně poznamenala kůrovcová kalamita, pokochat při mimořádném dni otevřených dveří.

Arboretum Řícmanice se nachází zhruba sedmnáct kilometrů od Brna a funguje od šedesátých let minulého století, kdy jej založil Jindřich Chmelař. Na více než čtyřech hektarech se nachází jedna z nejhodnotnějších sbírek jehličnatých dřevin v České republice. Po kůrovcové kalamitě a nutných lesnických zásazích je ale čtyřhektarový prostor jiný než v minulosti. Napadané stromy nahradila nová výsadba včetně sekvojovců obrovských. Na sucho a kůrovec doplatily zejména výsadby smrků a jedlí ze sedmdesátých let i nejstarší smrky omoriky vysázené v letech 1929 až 1938. 

Kůrovci podlehla i nejmohutnější jedle obrovská s úctyhodnou výškou 38 metrů a obvodem 350 centimetrů. Namísto těchto stromů jsme loni vysadili směs smrků omorik, modřínů, jedlí a dokonce i sekvojovců obrovských,“ uvedla Petra Packová ze Školního lesního podniku Křtiny, který spadá pod brněnskou Mendelovu univerzitu.

O unikátní sbírku jehličnanů pravidelně odborníci pečují. „V letošním roce jsme zpřístupnili porosty odstraněním listnatého náletu a doplnili jsme cedulky na jednotlivé stromy. Díky tomu může být odborníkem i úplný laik a potěšit se druhovou pestrostí," doplnila Packová.

Den otevřených dveří v arboretu Mendelovy univerzity v Brně v Řícmanicích se koná letos 26. února od 9.30 do 16.00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit kromě komentovaných prohlídek i na doprovodný program pro děti a zvěřinový guláš. Vstupné je dobrovolné. Za zhlédnutí stojí mimo jiné jeden z největších exemplářů blahočetu čilského, který jinak roste ve strmých svazích v jihoamerických státech Argentina a Chile, dále jemu podobný ostrolistec kopinatý z Číny. K dalším zajímavostem patří smrk mexický a smrk čivavský, jedle marocká, k vidění je i zvláštnost mezi borovicemi, a to borovice jednolistá z jihozápadu USA s pouze jedinou jehlicí ve svazečku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelu

Štítky příroda, arboretum, Mendelu, Rekreace, Řícmanice, Brněnsko, smrk, strom, Mendelova univerzita v Brně, Česko, Jindřich Chmelař, Brno

Lidem se po třech letech otevře vzácné arboretum na Brněnsku  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.