Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obec na Brněnsku si přestavěla samoobsluhu potravin na obecní úřad

Obec Sivice, nacházející se na Brněnsku na hranici Drahanské vrchoviny a Dyjsko-svrateckého úvalu, dokončila několikaletý projekt přestavby bývalé budovy samoobsluhy na nový víceúčelový objekt, v němž nově sídlí obecní úřad, prodejna potravin či kadeřnictví.

Cestu za proměnou někdejší samoobsluhy zahájila obec, v níž žije něco přes tisíc lidí, před šestnácti lety. Tehdy se zapojila do dražby objektu. „Měli jsme štěstí, že se v roce 2005 podařilo vydražit samoobsluhu. Shodli jsme se, že do dražby půjdeme, i když výsledek není jistý a na zaplacení kupní ceny si budeme muset vzít úvěr. Tehdy i vyvolávací cena 1,9 mil. Kč byla pro naši obec hodně peněz,“ řekla sivická starostka Marie Kousalová (KDU-ČSL).

V následujících let obec samoobsluhu pronajala. Po dokončení některých dalších projektů, jakou byla třeba rekonstrukce kanalizace, se následně v roce 2019 pustila do opravy budovy. Kvůli záměru si vzal úřad úvěr u banky na 20 milionů korun. Další část peněz na investici putovala z obecního rozpočtu.

Podle architekty Ireny Machové nebylo zadání zpočátku jednoznačné. „Obec chtěla docílit lepšího využití budovy a snížení energetické náročnosti. V Sivicích chyběla obřadní (zasedací) místnost a umístění obecního úřadu v patře kulturního domu nebylo ideální. Obyvatelé chtěli zachovat prodejnu, přáli si ordinaci lékaře, zubaře nebo fyzioterapeuta, kadeřnictví, masáže, cukrárnu,“ uvedla.

V současné době už funguje prodejna potravin a obydlené jsou i kancelářské prostory. V podkroví budovy jsou pak tři samostatné prostory pro služby, které slouží lidem jako kadeřnictví a terapeutická poradna.  „V patře je obřadní síň, která bude současně sloužit jako zasedací místnost, a tři samostatné prostory pro služby. Přínosem je prostorná terasa se zelenou střechou. Celý objekt je bezbariérový,“ dodala starostka.

Původní stav prodejny

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Sivice

Štítky Sivice, Oprava, Úřad, Přestavba, jídlo, obecní úřad, Brněnsko, Drahanská vrchovina, Marie Kousalová, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obec na Brněnsku si přestavěla samoobsluhu potravin na obecní úřad  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.