Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U Pasohlávek vyrostla na víkend germánská osada, lidé uvidí i odlévání bronzu

Malá osada germánského kmene Markomanů s dvacítkou obyvatel vyrostla na víkend u Návštěvnického centra Mušov u Pasohlávek na Brněnsku. Pro návštěvníky se otevřela jako součást muzejní noci, lidé ji mohou navštívit do neděle. Představí podobu života Germánů ve 2. století našeho letopočtu, kdy žili také na území jižní Moravy, lidé uvidí i odlévání bronzu. ČTK to řekla Johana Malíšková z Návštěvnického centra Mušov - Brány do Římské říše.

„Jde o akci takzvané living history, tedy oživlé historie. Život Markomanů přiblíží amatérská skupina Projekt Marobudum, kteří se na toto období specializují a snaží se o co největší autenticitu. Germáni v té době žili v takzvaných polozemnicích, což bylo relativně malé jednoduché obydlí ze dřeva a hlíny. K vidění budou nejen tato obydlí, ale také různá zařízení a dílny, kde vyrábí například keramiku a šperky," uvedla Malíšková.

Projekt Marobudum na své facebookové stránce uvádí, že se snaží o to, aby vše, co jeho členové používají nebo oblékají, bylo podloženo archeologickými nálezy. Kromě života běžných lidí návštěvníci uvidí i elitu kmene v honosnějším oblečení i repliky dobových zbraní.

Od včerejšího večera na návštěvníky čekají komentované prohlídky germánské vesnice i samotného návštěvnického centra, které představuje archeologické nálezy z přelomu letopočtu z oblasti Mušova a představuje působení Římanů v těchto místech.

„Lidé uvidí také řemeslné aktivity, výrobu keramiky, šperků, zbraní i hraček. Je tu také koutek s pecí, kde se bude odlévat bronz z něhož budou vznikat například šperky," přiblížila Malíšková. Některé rukodělné aktivity si lidé budou moci také vyzkoušet.

Germánská vesnice navazuje na červencový víkend s Římany, v září by se pak na Mušově měly oba národy setkat při vrcholu sezóny, římsko-barbarském festivalu Germania subacta.

Návštěvnické centrum Mušov - Brána do Římské říše, se otevřelo loni v červnu, jeho výstavba stála 30 milionů korun. Centrum spravuje Archeologický ústav Akademie věd ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brána do Římské říse

Štítky ČR, muzea, Jihomoravský, Římská říše, akce, Pasohlávky, bronz, šperk, Muzejní noc, Jihomoravský kraj, Brněnsko, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Pasohlávek vyrostla na víkend germánská osada, lidé uvidí i odlévání bronzu  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.